V4NA: Az osztrákok bezáratnák a szaúdi finanszírozású Abdullah Király Központot

2019.06.14. 12:35

Az Osztrák Néppárt kivételével minden ausztriai párt szorgalmazza a főleg arab pénzekből működő központ bezárását. A lépéssel a Szaúd-arábiai emberi-jogi helyzetre és Murtaja Qureiris szaúdi ellenzéki aktivista ügyére kívánják felhívni a figyelmet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A bécsi székhelyű Abdullah bin Abdulahziz Király Központ létrehozását Szaúd-Arábia királya kezdeményezte 2012-ben, állítólag azért, hogy előmozdítsák a vallások és kultúrák közötti párbeszédet.

Az Abdullah bin Abdulahziz Király Központ bécsi székházaForrás: Wikipedia/Thomas Ledl

Az igazgatótanácsban a világvallások – a zsidóság, a kereszténység, az iszlám, a hinduizmus és a buddhizmus – jeles személyiségei foglalnak helyet.

Most pedig bezáratnák az osztrákok, elsősorban a Murtaja Qureiris ügy miatt. A jelenleg 18 éves fiatalember már 5 éve ül börtönben, azért, mert 10 éves korában részt vett több demokrácia tüntetésen hazájában, Szaúd-Arábiában.

Murtaja Qureiris pedig mostanra nagykorú lett, ezért lehetséges, hogy végrehajtják rajta a halálos ítéletet. Ausztria ezt szeretné megakadályozni és ez ügyben diplomáciai lépéseket is tett.

A szaúdi emberi jogi helyzetet már évek óta erős kritizálják és emiatt többször bírálták az Abdullah Király Központot is.

Például 2014-ben, amikor Szaúd-Arábiában nyilvánosan végeztek ki embereket, vagy amikor 2015-ben egy újságírót 1000 korbácsütésre ítéltek az iszlám megsértése miatt. Még a liberálisabb muszlimok is bírálják az Abdullah Király Központot az átláthatatlan struktúrák miatt.

Kritizálták továbbá azért is, mert a radikális iszlám melegágyának tekintik a szervezetet. Sőt, Szaúd-Arábiát is sokan azzal vádolják, hogy nem lép fel elég hatékonyan a terrorizmus finanszírozása ellen.

A fentiek miatt többször is felmerült az Abdullah Király Központ bezárása, de mindeddig ezt nem lehetett elérni.