A villámcsapás ellenére az orosz pilóta normálisnak értékelte a helyzetet

moszkva, oroszország, seremetyevo, lángoló repülő, légikatasztrófa
A 2019. május 5-i moszkvai légiszerencsétlenség.
Vágólapra másolva!
Villámcsapás iktatta ki a Seremetyjevón május elején szerencsétlenül járt orosz repülőgép automata pilótáját, és zavart okozott a kommunikációs rendszerben, ám a pilóta mégis normálisként kezelte a helyzetet - közölte csütörtökön közzétett előzetes jelentésében a FÁK-országok légi közlekedésével foglalkozó orosz Államközi Repülésügyi Bizottság, a MAK.
Vágólapra másolva!

A 104 oldalas, a későbbiekben még pontosítandó és kiegészítendő dokumentum ugyanakkor egyelőre nem adott választ arra, hogy ki vagy mi volt a felelős a gép pusztulásáért.

Az Aeroflot légitársaság Szuhoj Superjet 100-as utasszállítója május 5-én kényszerleszállást hajtott végre Moszkvában.

A gép a földet érést követően kigyulladt, aminek következtében 41 ember meghalt. 33 utas és a személyzet négy tagja megmenekült.

A 2019. május 5-i moszkvai légiszerencsétlenség. Forrás: AFP/Ho

A gép egyik fekete dobozának felvétele szerint a pilóta a vezető utaskísérőnek

a villámcsapást követően azt mondta, hogy az utasszállítónak vissza kell térnie, de nincs vészhelyzet.

Miután a légi irányító arra utasította, hogy süllyedjen le 900 méterre és forduljon meg, és megkérdezte tőle, hogy nincs-e szüksége segítségre, a gép kapitánya nemmel válaszolt. Csak az irányítótorony pontosító kérdésére mondta el, hogy gondok vannak a kommunikációval, és hogy gép automatikus irányítása lehetetlenné vált.

A jelentés megállapította, hogy a másodszori kísérletre földet ért gép azt követően gyulladt ki, hogy

kényszerleszállás közben harmadszor ütődött a pályához, és futóművei erősen megrongálódtak.

Megállapították, hogy

a gép leszállási tömege 1600 kilogrammal haladta meg a megengedett értéket.

A MAK a katasztrófa okainak eddigi vizsgálata alapján nem tartotta szükségesnek, hogy pótlólagos tanácsokat fogalmazzon a gép biztonságának növelése érdekében.

A baleset ügyében büntetőeljárás indult. A katasztrófa lehetséges okaként a szakhatóságok a műszaki hiba, a személyzet felkészületlensége és a végzetes időjárási körülmények lehetőségét vizsgálják.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190505--kigyulladt-superjet-repulogep-ezert-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-moszkvaban.htmlKényszerleszállás után kigyulladt egy repülőgép Moszkvában - videó