Az Egyesült Államok Iránt tartja felelősnek az Ománi-öbölben történt incidensért

2019.06.13. 21:14

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, az amerikai kormányzat hírszerzési források alapján arra a megállapításra jutott, hogy a tankerhajók elleni támadások hátterében Irán áll. Az amerikai diplomácia irányíja szerint Irán felelősségét támasztják alá az alkalmazott fegyverek és a támadás kifinomult módszerei is.

A tárcavezető szerint Irán azon munkálkodik, hogy megakassza az olajszállítást a Hormuzi-szorosban, és a tartályhajók elleni támadások azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amelyekkel szélesíteni igyekszik a térségben a feszültséget. Pompeo úgy vélte, hogy Irán fenyegetést jelent a nemzetközi békességre és biztonságra.

Pompeo azt mondta, az Egyesült Államok megvédi az érdekeit a térségben.

Bejelentette azt is, hogy utasította az amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy vesse fel az incidens ügyét a világszervezet Biztonsági Tanácsában is. Azt is mondta, az Egyesült Államok változatlanul arra számít, hogy Irán visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A külügyminiszter sajtótájékoztatója előtt nem sokkal azonban Donald Trump amerikai elnök Twitteren azt írta: úgy véli, még nem jött el az ideje a megállapodásnak Iránnal.

Az iráni állami televízió (IRIB) által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-ánForrás: MTI/EPA/IRIB NEWS/-

Az Ománi-öbölben csütörtök reggel - eddig ismeretlen körülmények között - sérült meg két tartályhajó.

Az egyik norvég tulajdonú, és kapitánya azt jelezte, hogy a hajó fedélzetén robbanás történt, majd a hajó lángba borult. A másik tanker japán tulajdonban van és panamai felségjel alatt Szaúd-Arábiából Szingapúr felé hajózott, üzemeltetője azonban jelezte, hogy a szállítmány nem sérült meg. A japán hajó metilalkoholt szállított.

Az incidenst Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter "gyanúsnak" nevezte, és regionális párbeszédre szólított fel. Zaríf megjegyezte, hogy az eset akkor történt, amikor Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah fogadta Abe Sindzó japán miniszterelnököt.