Matteo Salvini: Vissza kell vinni Líbiába a Földközi-tengeren kimentett migránsokat

2019.06.13. 17:37

Az olasz belügyminiszter azt mondta, Líbiába kell visszavinni a Sea-Watch német civilszervezet mentőhajója által a Földközi-tengeren kimentett 52 migránst.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes olasz Liga kormánypárt vezetője felszólította a Sea-Watch 3 nevű hajó legénységét, hogy induljon Tripoliba, miután a líbiai parti őrség biztonságos kikötővé nyilvánította az észak-afrikai ország fővárosát.

Bíróság előtt kell felelnie (a legénységnek), ha ez az illegális hajó nem követi az utasításokat, és ezzel veszélybe sodorja a migránsok életét

- mondta Salvini.

Az olasz kormányfő-helyettes azt mondta, hogy

nyilvánvaló összefüggés van az embercsempészek és egyes civilszervezetek között.

Salvini nem akarja, hogy a hajó Olaszországban kössön ki, és szerdán kalózhajónak nevezte a Sea-Watch 3-at, illetve embercsempészeknek és azok segítőinek a mentést végző aktivistákat.

Matteo SalviniForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője viszont kizárta azt a lehetőséget, hogy Tripoliba menjen a hajó, és azt mondta, a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé veszi az irányt.

A Sea-Watch 3 szerdán vette fedélzetére a migránsokat Líbia partjai előtt.

Olaszország szigorú bevándorlási politikát folytat, kedden a migráció visszaszorítását célzó újabb biztonsági csomagot fogadott el, amely a többi között előirányozza a migránsokat szállító civilhajók megbírságolását is.