Még mindig Boris Johnson volt külügyminiszter a fő esélyes a brit konzervatívok vezetésére

Boris Johnson
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Conservative MP Boris Johnson as he speaks during the debate on the second meaningful vote on the government's Brexit deal, in the House of Commons in London on March 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May's Brexit deal suffered a major blow hours before a historic vote on March 12 when her chief attorney ruled that risks from its most contentious points remained "unchanged". Parliament's failure to back the divorce terms threatens to unleash economic chaos because Britain might then simply crash out of the European Union after 46 years on March 29. (Photo by PRU / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Hárman estek ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának csütörtökön tartott első fordulójában, amelyben a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter, London egykori polgármestere kapta messze a legtöbb voksot.
Vágólapra másolva!

A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben tíz jelölt indult.

A mezőnyt az alsóházi konzervatív frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti.

E szavazások első fordulóját bonyolították le csütörtökön, a továbbiakat jövő kedden, szerdán és csütörtökön tartják.

A vezetőválasztás szervezéséért felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság délutáni bejelentése szerint az első fordulóban - amelyben a 313 fős frakciólétszám minimum 5 százalékának megfelelő számú voksra volt szükség a bennmaradáshoz -

Boris Johnson a mezőny élén végzett 114 szavazattal.

Boris Johnson Forrás: AFP/Pru

Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt kabinettag, Esther McVey volt munkaügyi miniszter és Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője ugyanakkor kiesett a versenyből, mivel egyikük sem érte el a továbblépéshez minimálisan előírt 5 százalékos szavazatarányt.

Az első forduló eredménye azt is jelenti, hogy nem maradt női jelölt a Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázók között.

Boris Johnson mögött a második helyen Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter végzett 43 frakciószavazattal,

vagyis Johnson - akit a londoni fogadóirodák a verseny kezdete óta a legesélyesebb jelöltnek tartanak - 71 szavazattal többet szerzett, mint a második helyezett Hunt.

Utánuk Michael Gove környezetvédelmi miniszter (37), Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter (27), Sajid Javid belügyminiszter (23), Matt Hancock egészségügyi miniszter (20) és Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter (19) következik.

A jövő keddi második fordulóban

már a frakciólétszám 10 százalékának megfelelő számú szavazatot kell szerezni a továbbjutáshoz,

vagyis jelentős az esélye annak, hogy kedden ismét több jelölt kiesik.

A menetrend szerint jövő csütörtökre már csak két jelölt marad versenyben.

Közülük - ha egyikük sem lép vissza a másik javára -

a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A jelenlegi ütemterv alapján a megválasztott utód a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

A fogadóirodákon kívül a brit sajtó és az elemzői közösség is gyakorlatilag biztosra vette, hogy Boris Johnson, a Konzervatív Párt keményvonalas brexit-táborának frontembere az első helyen jut tovább a frakciószavazások első fordulójából.

Jelentős figyelem kíséri ugyanakkor Michael Gove szereplését is, miután a környezetvédelmi miniszter a hétvégén beismerte, hogy

Gove ráadásul ugyanabban az időben, 1999-ben a The Times című konzervatív napilapban közölt egy elítélő hangnemű cikket a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról, keményebb szankciókat szorgalmazva a droghasználókkal szemben.

A brit kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek képmutatással vádolják a konzervatív politikust és felszólították, hogy vonja vissza jelöltségét.

Hétfői kampányindító rendezvényén azonban Michael Gove határozottan leszögezte, hogy nem lép vissza, sőt a győzelem reményével indul az utódválasztási versenyben.

Gove az előző, 2016-os vezetőválasztási verseny kezdete előtt Boris Johnson kampánymenedzsere volt, ám az utolsó pillanatban megvonta támogatását Johnsontól és bejelentette saját indulási szándékát.

Ezután Boris Johnson visszavonta jelöltségét, Gove pedig a második választási fordulóban kiesett.

A három évvel ezelőtti vezetőválasztás előzményeként lemondott David Cameron akkori miniszterelnök, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt, jóllehet Cameron a bennmaradásért kampányolt.

Az ő lemondása utáni vezetőválasztás győztese lett Theresa May addigi belügyminiszter.

May azonban múlt pénteken szintén távozott a Konzervatív Párt éléről,

mindenekelőtt amiatt, mert a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de az utód megválasztásáig mindkét tisztséget ügyvezető minőségben betölti.

David Cameron annak idején visszaadta képviselői megbízatását is és kivonult a brit politikából.

Theresa May azonban a héten közölte, hogy utódja megválasztása után is alsóházi képviselő marad, és átül a konzervatív frakció hátsó padsoraiba.