Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőszázadot telepít Lengyelországba

2019.06.13. 06:31

Az Egyesült Államok MQ-9 felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepít Lengyelországba - derül ki a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatból, amelyet Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök írt alá szerdán Washingtonban.

A washingtoni tárgyalásokon a két államfő a kétoldalú katonai együttműködésről írt alá nyilatkozatot, de tartalmát részletesen nem ismertették. Trump a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón csupán azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok rövidesen további ezer katonát küld Lengyelországba,  és az újabb amerikai katonák állomásoztatásának infrastruktúráját és teljes költségét maradéktalanul Varsó állja. 

Andrzej Duda és Donald TrumpForrás: AFP/Shawn Thew

Drónokat telepítenek

A Fehér Ház által órákkal a megbeszélések után közzétett nyilatkozatban azonban az is szerepel, hogy az Egyesült Államok MQ-9 felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepít Lengyelországba, és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésének költségeit ugyancsak Varsó állja.
"Az Egyesült Államoknak szándékában áll megosztani a repülőszázad felderítése során szerzett információkat, amennyiben ezt szükségesnek találja a védelmi feladataink végrehajtása céljából" - áll a közös nyilatkozatban, amelyben a többi között amerikai hadosztály-parancsnokság, több kiképzőközpont, katonai repülőtér és az amerikai csapatok állomásoztatásához szükséges infrastruktúra kiépítéséről is szó van.

MQ-9 ReaperForrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

11 méteres, öttonnás

Az MQ-9 Reaper korszerű, pilóta nélküli felderítő és csapásmérő drón. Turbópropelleres motorja tízszer erősebb a "kistestvérének" tekintett MQ-1 Predatorénál. Teljes terheléssel a felszálló tömege megközelíti az 5 tonnát, 11 méter hosszú, szárnyának fesztávolsága pedig 20 méter. Sebessége megközelíti az óránkénti 500 kilométert.

A sajtótájékoztatón Trump azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilencven napon belül teljes vízummentességet biztosít a lengyel állampolgároknak.