Aknagránáttal támadtak meg egy török megfigyelőpontot Idlíbben

Vágólapra másolva!
Aknagránátos támadás érte a szíriai kormányerők által ellenőrzött térségből az egyik török megfigyelőpontot az északnyugati Idlíb tartomány úgynevezett feszültségcsökkentési övezetében. Három katona könnyebben megsebesült – közölte a török védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szándékosnak minősítette a támadást, amely az övezeten belülről, három kilométeres távolságból érte a török megfigyelőpontot. Az aknavetők által leadott 35 lövés kisebb károkat okozott a létesítményben és a felszerelésben.

A török közlemény mintegy 12 órával követte azt a moszkvai bejelentést, amely szerint

a szíriai kormányerők és az ellenzéki fegyveresek Oroszország és Törökország közvetítésével tűzszünetet kötöttek Idlíb tartományban,

és a fegyvernyugvás szerda éjfélkor hatályba is lépett.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki ankarai sajtótájékoztatóján a támadásra reagálva azt mondta: nem lehet azt állítani, hogy a tűzszünet jelen pillanatban teljes mértékben megvalósul, de amennyiben a támadás folytatódik, Törökország megteszi a "szükséges" lépéseket.

Cavusoglu szerint a szíriai rezsim a 2011 óta zajló konfliktusnak csak a katonai megoldásában hisz. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ankara tárgyalópartnere Moszkva, és a két fél komoly erőfeszítéseket tesz a fegyvernyugvás érdekében. A csatározásokkal ellentétben azonban mielőbb a szíriai alkotmányozó bizottság megalakítására kellene összpontosítanunk.

Míg Moszkva a damaszkuszi vezetést támogatja a szíriai polgárháborúban, Ankara a mérsékelt ellenzékiek oldalán áll.

Törökország és Oroszország tavaly szeptemberben a kazah fővárosban arról állapodott meg, hogy Szíria északnyugati részén egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált övezetet alakítanak ki, elválasztva a kormányerőket a felkelőktől. A zóna magában foglalja a lázadók utolsó bástyájának számító Idlíben kívül a szomszédos Latakia, Hama és Aleppó tartomány egyes részeit is. Noha bizonyos előírásokat az egyezményt követően sem tartottak be a szemben álló felek, és rendszeresek voltak a fegyveres provokációk is, április végéig viszonylagos béke uralkodott az övezetben.

Miután Bassár el-Aszad szíriai elnök márciusban leszögezte, hogy kész akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket, a kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Idlíbben és Hamában.

Idlíb nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.