Bezáratja Salvini Európa egykor legnagyobb migránstáborát

2019.06.12. 14:44

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a bevándorlásellenes Liga párt vezetője bejelentette, hogy július közepéig bezáratja Olaszország és Európa egykor legnagyobb migránstáborát, amely közigazgatásilag a szicíliai Mineo nevű kistelepüléshez tartózik.

Matteo Salvini egy római sajtótájékoztató keretén belül közölte, hogy július 15-ig felszámolják a Catania városa közelében lévő, Mineóban található migránstábort – írja az ANSA olasz állami hírügynökség.

Matteo SalviniForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olasz belügyminiszter szerint a befogadó központ bezárása jó hír azoknak, akik a környéken laknak, és már évek óta kénytelenek elviselni a bűnöző migránsokat, illetve általánosságban véve a miattuk kialakult rossz közérzetet.

Az utóbbi időszakban a római kormány fokozatosan csökkentette a Mineóban élő migránsok számát.

Jelenleg 152 fő tartózkodik a befogadó központ területén, nagytöbbségük fekete-afrikai. 2014 júliusában még 4 173 ideiglenes lakója volt Mineónak.

Azért tartozódtak már 2014-ben is olyan sokan Mineóban, mert Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es bukása után szinte rögtön megindultak a migránsok Afrika belsejéből Olaszország felé.

Migránsok Mineóban, 2015. április 21.Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ahogy az Origo is beszámolt róla, kedden a Matteo Salvini belügyminiszter nevét viselő új, a migráció visszaszorítását célzó biztonsági csomagot fogadtak el Rómában.

A Salvini-csomag többek között növeli a belügy hatáskörét, valamint tízezertől ötvenezer euróig terjedő pénzbírságot vet ki a migránsokat Olaszországba csempésző, jelentős részben Soros György által finanszírozott álcivil szervezetekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK