Bevándorlási pontrendszer kialakítására készül Donald Trump

migráció, mexikó
Honduran migrants heading in a caravan to de US, cross the Suchiate River, natural border between Guatemala and Mexico, in makeshift rafts, in Ciudad Tecun Uman, Guatemala, on October 21, 2018. - Thousands of Honduran migrants resumed their march toward the United States on Sunday from Guatemalan Ciudad Tecun Uman, AFP journalists at the scene said. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna vendége volt szerda reggel. A szakértő elmondta, hogy valószínűleg az Ausztráliáéhoz hasonló, számos kritériumot figyelembe vevő bevándorlási pontrendszer kialakítására készül Donald Trump amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Magyarics úgy vélte, hogy

a pontrendszer fő kritériumai várhatóan a nyelvtudás és a végzettség lesznek, különös tekintettel a hiányszakmákra.

Honduraszi migránsok igyekeznek az USA határa felé még 2018 októberében Forrás: AFP/Orlando Sierra

Magyarics emlékeztetett, hogy nemrég az amerikai elnök a mexikói termékeket sújtó, amerikai büntetővámok kilátásba helyezésével

elérte, hogy a mexikói vezetők több ezer katonát és rendőrt vezényeljenek déli határaikhoz.

Ettől függetlenül a migráció még mindig probléma a területen, csak 2019 első pár hónapjában 100-120 ezer illegális bevándorló érkezett az Egyesült Államokba - fűzte hozzá.

A szakértő kitért arra is, hogy az Amerikában elkezdett kitoloncolások hatása gazdasági szempontból még kérdéses, hiszen 10-11 millió illegális bevándorló él az országban.

Ők főleg olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket az amerikaiak nem szívesen vállalnak el.

Az összes illegális bevándorló kitoloncolásával a mezőgazdasági- és szolgáltató szektor körülbelül 20-25 százaléka elveszne Amerikában egy felmérés szerint - magyarázta Magyarics Tamás.