Az úzvölgyi temető ügye is szerepel a romániai ellenzék bizalmatlansági indítványában

2019.06.12. 16:20

Az úzvölgyi magyar katonai temető ügye is szerepel a romániai ellenzéki pártok által beterjesztett bizalmatlansági indítványban, amelyről a parlament várhatóan jövő hét kedden fog szavazni.

Az indítványt szerdán terjesztették be és olvasták fel a román törvényhozás két házának (Szenátus és Képviselőház) együttes ülésén.

A bukaresti parlament épületeForrás: Shutterstock

Eszerint

a bukaresti kormánynak tudomása volt már egy hónapja a dormánfalvi polgármesteri hivatal által az úzvölgyi katonai temetőnél elkövetett törvénytelenségekről, ennek ellenére nem volt hajlandó párbeszédet kezdeményezni és gyorsan rendezni a nézeteltérést. A kormány rendelkezett ugyan megoldásokkal, de nem alkalmazta azokat, ehelyett káoszt és bizalmatlanságot keltett az állami intézményekkel szemben - olvasható az indítványban.

Az ellenzék a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás után döntött úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, miután a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, kisebbik koalíciós partnere, a Calin Popescu Tariceanu vezette nemzeti liberális ALDE pedig be sem jutott az EP-be, mivel nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az indítvány szövege szerint a választás után egyértelművé vált, hogy távoznia kell ennek a mérgező kormánynak, amely megosztotta a társadalmat az igazságügyi törvények vitatott módosításával, merényletet követett el a jogállamiság és a demokrácia ellen, illetve eljátszotta az ország modernizálásának lehetőségét.A bizalmatlansági indítványt az ellenzék fő erejét alkotó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette be, de támogatja a centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos vezette PLUS alkotta pártszövetség, a Traian Basescu volt államfő által védnökölt nacionalista Népi Mozgalom Párt (PMP), akárcsak a Victor Ponta volt miniszterelnök által vezetett balliberális, de mégis nacionalista Pro Románia.

Az indítványt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói is aláírták, mi több Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: a szövetség törvényhozói is meg fogják szavazni. Kelemen külön kihangsúlyozta, hogy ebben közrejátszott az úzvölgyi katonai temetőnél történtek.

Kelemen HunorFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az RMDSZ az EP-választás előtt három nappal függesztette fel a PSD-ALDE koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodását a katonai temetőnél történtek miatt, ahol a román önkormányzat törvénytelenül kereszteket állíttatott magyar honvédsírok fölött.

Az indítvány széles körű támogatottsága ellenére az ellenzék egyelőre nem rendelkezik elegendő szavazattal a kormánybuktatáshoz, ehhez még mintegy 20 voksra lenne szüksége, amit csak a PSD vagy az ALDE honatyái részéről szerezhetne meg.

A pártok közötti tárgyalások és egyeztetések jövő keddig folytatódnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK