Mára intézményesült az antiszemitizmus a brit baloldalon

TOPSHOTS Horizontal DEMONSTRATION DEMONSTRATOR BOARD ANTI-SEMITISM FIGHT AGAINST RACISM AND ANTISEMITISM
Members of the Jewish community hold a protest against Britain's opposition Labour party leader Jeremy Corbyn and anti-semitism in the Labour party, outside the British Houses of Parliament in central London on March 26, 2018. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit Munkáspárton belül évek óta folyamatos problémát okoz az egyre nagyobb antiszemitizmus. Több vizsgálat is folyik, miközben szinte havonta jelennek meg hírek arról, hogy Jeremy Corbyn pártelnök éppen milyen antiszemita terrorszervezettel parolázik. A botrányokat megpróbálják eltussolni, miközben persze arról beszélnek a munkáspárti vezetők, hogy elítélnek mindeféle kirekesztést. A baloldali antiszemitizmus megjelenése nemcsak Nagy-Britanniában, hanem egyre több nyugat-európai országban üti fel a fejét. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy Nyugat-Európa-szerte egyre nagyobb mérteket ölt az antiszemitizmus. Legutóbb az okozott országos botrányt Németországban, hogy azt javasolták az izraelitáknak, ha tehetik, akkor ne viseljenek kipát,mert ez nagyban veszélyezteti a biztonságukat a nyílt utcán. Nemcsak Németországban okoz egyre nagyobb az antiszemitizmus, hanem Nagy-Britanniában is, ahol a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt egyre inkább a hivatalos politika szintjére emeli a zsidógyűlöletet.

Több nagyobb tüntetés is volt a brit Munkáspárt antiszemitizmusa ellen Forrás: AFP/Tolga Akmen

Egyre több az antiszemita megnyilvánulás

A Munkáspárton belül Jeremy Corbyn 2015-ös megválasztásával kezdett előretörni az antiszemitizmus. A pártelnök a Hezbollah és Hamász nevezetű terrorszervezet több vezetőjét a barátjának nevezte, valamint kitüntetett egy Holokauszt-tagadót is, egy másikat pedig szívélyesen fogadott

. Corbyn és a párt többi vezetője az elmúlt években mindent megtett, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra azok a belső munkáspárti levelezések, amelyekben a tagok az antiszemita jelenségekre hívták fel a figyelmet.

Végül az is kiderült, hogy a pártvezetés 101 olyan irományt, emailt próbált eltüntetni, amiben a Munkáspárton belüli egyre nagyobb antiszemitizmusra hívták fel a figyelmet a párttagok.

Alan Johnson, a Munkáspárt egyik tagja, civilben brit akadémikus még idén márciusban egy 135 oldalas tanulmányt tett közzé, amiben arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki párt mára intézményesen antiszemita lett. Johnson három csoportba sorolta párton belüli antiszemitákat: a bolond antiszemiták, a klasszikus rasszista antiszemiták, valamint az anticionisták. A tanulmány napvilágra kerülését követően a Munkáspárton belül is elindult egy folyamat, ami arra irányult, hogy valahogyan megszabaduljanak az egyre erősebb antiszemita vonaltól.

Többen tiltakoztak Jeremy Corbyn antiszemitizmusa ellen Forrás: AFP/Tolga Akmen

A britek szerint is egyre több az antiszemita a pártban

A Munkáspárton belüli antiszemitizmus felderítése érdekében egy angol emberi jogi szervezet (EHRC) is vizsgálatot indított, azonban az ő eredményükre még legalább két évet várni kell. Az EHRC egyébként legutóbb 2010-ben a Brit Nemzeti Párt esetében indított vizsgálatot, és akkor egyértelműen megállapították, hogy az alakulat rasszista. De nemcsak egy szűk kör látja úgy, hogy a brit baloldali pártban gondok vannak a zsidóellenességgel.

2019 májusában a megkérdezett brit szavazók fele egyetértett azzal az állítással, hogy a zsidóellenes rasszizmussal egyre nagyobb problémája van a Munkáspártnak.

Februárban egyébként még csak 43 százalék gondolta ezt, így tehát egy szignifikáns növekedésről beszélhetünk. Ezzel szemben azoknak az aránya, akik szerint ez nem probléma, 23 százalékról 18 százalékra csökkent májusban.

Kétkulacsos politika

A párton belül sokan védelmükbe is veszik az antiszemita jelenségeket, és egy sajátos terelő magyarázatot adnak. Jó példa erre Clare Short, volt munkaügy miniszternek egy 2016-os blogbejegyzése. Akkor úgy fogalmazott, hogy sokan csupán azért próbálják az antiszemitizmus vádját a pártjára húzni, mivel néhány tag élesen bírálja Izraelt azért, mert többször megsérti a nemzetközi jogot.

Jeremy Corbyn pártelnök is meglehetősen kétkulacsos politikát folytat.

Bár mindig kijelenti, hogy semmilyen kisebbség elleni gyűlölet nem elfogadható a számára, mégis a korábban meghirdetett vizsgálatok eredménye sok esetben csúszik, vagy éppen teljesen elfelejtődik. Egyszer azt is mondta, hogy nem lehet elérni, hogy az antiszemitizmust a nullára szorítsák le.

Jeremy Corbyn nem lép fel határozottan az antiszemitizmus ellen Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Corbyn pártjában legutóbb Andrew Murray, a pártelnök egyik vezető tanácsadója körül volt óriási botrány. Többek között azt mondta 2008-ban:„Hitlert csak azért pécézték ki egyedülálló módon, mert minden áldozata fehér európai ember volt". Ezzel párhuzamosan látott napvilágot, hogy Corbyn szolidaritásáról biztosította a Hamász terrorszervezetet, amikor egy palesztin arabok által szervezett megmozdulás résztvevőinek küldött levelet. A szervezők hálás köszönettel és tisztelettel adóztak egyik legnagyobb brit politikai hívüknek.