Donald Trump extra vámmal kényszerítené Mexikót a migráció feltartóztatására

politics Horizontal HEADSHOT US President Donald Trump addresses the 2019 graduation ceremony at the United States Air Force Academy May 30, 2019, in Colorado Springs, Colorado. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határára egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására.
Vágólapra másolva!

"A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük" - közölte Trump egy Twitter-bejegyzésben.

Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a kivetett vámtarifát minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.

Vészhelyzetet teremt

"Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet teremt, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve" - áll Trump nyilatkozatában.

- idézték az elnök szavait.

Donald Trump Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Lépését Trump egy olyan pillanatban jelentette be, amikor kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, amely a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.

Előzőleg, csütörtök reggel az amerikai elnök arról írt, hogy a Mexikóval közös határ amerikai oldalán, a texasi El Pasónál a hatóságok 1036 illegális határátlépőt tartóztattak fel, amely az eddigi legnagyobb ilyen csoport.