Több mint 750 évvel a keresztény visszafoglalás után mecset épülhet Sevillában

Sevilla, Spanyolország
A katedrális és az Újvilági levéltár Sevillában
Vágólapra másolva!
A Spanyolország déli tartományában, Andalúziában fekvő Sevilla erős katolikus tradíciókkal rendelkező nagyváros. Az utóbbi két évtizedben, más spanyol városokhoz hasonlóan, Sevillába is sok muszlim migráns érkezett, főleg Marokkóból. Emiatt felmerült annak az ötlete, hogy mecsetet építsenek a településen. Most a város híres focicsapatának az egyik iszlám vallású volt játékosa részben finanszírozná is ezt a projektet. A helyiek azonban tiltakoznak ez ellen.
Vágólapra másolva!

Sevillát 712-ben foglalták el a muszlim mórok (észak-afrikai arab-berber népkeverék), a várost pedig csak 1248-ban sikerült visszafoglalniuk a keresztény spanyoloknak a reconquista (az Ibériai-félsziget felszabadítása a mór uralom alól) során - írja a 20minutos.es nevű spanyol hírportál.

A sevillai Szűz Mária katedrális, ahol Kolumbusz Kristóf van eltemetve Forrás: Seville Tourism Bureau / Wikipedia

A közel 700 ezres Sevillába az utóbbi főleg két évtizedben sok muszlim migráns érkezett, döntően Marokkóból.

A város San Jerónimo nevű negyedében - ahol a migránsok tömörülnek - már ezelőtt 10 évvel is felmerült egy mecset építésének az ötlete, de akkor

a spanyol katolikusok társadalmi összefogással megakadályozták ezt.

A helyiek ennek érdekében még tiltakozó felvonulást is szerveztek.

10 év elteltével azonban gyökeresen megváltozott a helyzet.

A település híres focicsapatának,

a Sevilla FC-nek az egyik iszlám vallású volt játékosa, Kanouté ugyanis felajánlott a mecset megépítésére 300 ezer eurót.

A mecset építésének tervét pedig a város baloldali vezetésű önkormányzata is támogatja.

Ennek következtében,

több mint 750 évvel a reconquista után ismét mecset épülhet Sevillában, hiába ellenzik kategorikusan ezt a projektet a helyi katolikusok.