Szijjártó: Magyarország mindig nagy figyelmet fordít a közép-európai országok együttműködésére

Szijjártó PéterZágrábban. PEJCINOVIC BURIC, Marija; SZIJJÁRTÓ Péter; MAGYAR József Zoltán
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Marija Pejcinovic Buric horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és Európa-ügyi miniszter (k) és Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete átvágja a nemzeti színű szalagot a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán.
Vágólapra másolva!
Magyarország mindig nagy figyelmet fordít és nagy jelentőséget tulajdonít a közép-európai országok együttműködésének, és ennek megfelelően a szomszédokkal való jó kapcsolatnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marija Pejcinovic Buric horvát kül- és európa-ügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Zágrábban.
Vágólapra másolva!

A két politikus a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán vett részt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Marija Pejcinovic Buric horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és Európa-ügyi miniszter (k) és Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete átvágja a nemzeti színű szalagot a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

Horvátországot szövetségesnek, barátnak és jó szomszédnak tartjuk.

- mondta a zágrábi avatóünnepségen a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

- nyilatkozta Szijjártó Péter, aki Zágrábban tárgyalt a horvát miniszterelnökkel és államfővel is.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b2) és a magyar küldöttség többi tagját Zágrábban 2019. május 30-án. Forrás: MTI/Admir Buljubasic

- mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki kifejtette: ezt támasztja alá, hogy

a két ország között tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta a 2,2 milliárd eurót. A legnagyobb magyar vállalatok jelen vannak a horvát piacon, 4 milliárd eurónyi magyar befektetés regisztráltak Horvátországban, ami az összes külföldi magyar befektetés egyhetede. A Mol komoly beruházások előtt áll, a OTP pedig a negyedik legnagyobb bank Horvátországban.

Szijjártó Péter fontos összekötő kapocsnak nevezete az két ország nemzetiségeit. Közölte, hogy erőforrásként tekintenek a nemzeti közösségekre és nagyra becsülik, hogy a horvát kormány jóvoltából elindult az eszéki Horvát Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumépítés, és büszkék arra, hogy az utóbbi kilenc évben megduplázták a horvát közösség támogatását.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Zágrábban. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó hozzátette, hogy egymilliárd forintot fordítottak a Drávaszögben a magyar kis- és középvállalkozások támogatására.

A miniszter az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte, hogy történelmi kihívások és kérdések előtt áll, a kultúra, az identitás, a biztonság és a versenyképesség súlyos kihívásai előtt.

- magyarázta Szijjártó.

- fogalmazott a külügyminiszter, aki megköszönte, hogy amikor Magyarország a legvadabb támadásoknak volt kitéve, a horvát kormánypárti EP-képviselők mind kiálltak Magyarország mellett Brüsszelben. A magyar diplomácia vezetője csütörtök reggel találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel és Kolinda Grabar-Kitarovic államfővel is.