Elbukták a bevándorláspárti polgármesterek Madridot és Barcelonát

Manuela Carmena Castrillo, Madrid főpolgármestere
The mayor Manuela Carmena officially announced in Madrid, Spain on 10 September, 2018 that she will repeat as a candidate for the municipal elections of 2019. The mayor has announced that she will lead a progressive platform of individuals, dissociating from political parties. (Photo by Alvaro Hurtado/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Spanyolországban vasárnap nemcsak európai parlamenti választásokat, hanem tartományi és helyhatósági választásokat is tartottak, aminek eredményeképpen a szélsőbaloldali, bevándorláspárti erők elvesztették az ország legfontosabb nagyvárosait, köztük Madridot, Barcelonát, Zaragozát és Santiagót is
Vágólapra másolva!

A helyhatósági választások eredményeképpen a spanyol fővárost eddig irányító szélsőbaloldali és erősen bevándorláspárti, 75 éves Manuela Carmena Castrillo elvesztette a polgármesteri székét – írja az El País című balliberális spanyol napilap.

Manuela Carmena Forrás: AFP/NurPhoto/Alvaro Hurtado

A Manuela Carmena által vezetett párt, az Ahora Madrid az 57 fővel rendelkező képviselői testületből csupán 19-et szerzett meg, míg

a három jobboldal összesen 30-at, ebből a konzervatív Néppárt (PP) 15-öt, a jobbközép liberális Állampolgárok Pártja (Ciudadanos) 11-et, míg a bevándorlásellenes Vox 4-et.

Ennek következtében

a spanyol főváros új polgármestere a néppárti José Luis Martínez-Almeida lehet,

az eddigi városvezető pedig elismerte a vereségét, de reményét fejezte ki, hogy Madrid „nyitott és haladó szellemiségű” metropolisz marad.

A szélsőbaloldali és a korlátlan bevándorlás mellett kiálló Ahorát (magyar jelentése: most) 2015-ben hozták létre, tulajdonképpen egy regionális választási szövetségnek indult az önkormányzati voksolás alkalmából, amelyből utólag politikai párt lett.

A pártot a radikális baloldali Podemos, a Spanyol Kommunista Párt, az Igazságos Világért Egyesület, a Madrid Hangja Tömörülés és az önmagát ökofeministaként meghatározó, eQuo nevű civil szervezet alakította meg.

Manuela Carmena 1977-1981 között egyébként a kommunista párt tagja volt.

A bukott szélsőbaloldali polgármester arról közismert, hogy erősen bevándorláspárti.

A tavaly szeptemberben megrendezett Első Nemzetközi Migrációs Fórumon arról beszél, hogy

Illegális bevándorlók a spanyol-marokkói határon, Ceutánál Forrás: MTI/EPA/EFE/REDUA

Manuela Carmena szerint a migráció egy rendkívül pozitív dolog, amit minden eszközzel támogatni kell.

Barcelonában is megbukott a bevándorláspárti, szélsőbaloldali városvezető

A 45 éves Ada Colau, a szélsőbaloldali Barcelona en Comú (Együtt Barcelona) nevű pártszövetség politikusa szoros versenyben, mintegy 5000 szavazattal vesztette el a katalán főváros polgármesteri székét – közölte az El Diario című szélsőbaloldali online újság.

Ada Colau Forrás: AFP/Josep Lago

A nacionalista és szeparatista Katalán Republikánus Baloldal (ERS) nyerte meg a választást, valószínűleg ők adják majd Barcelona polgármesterét is.

A katalán szeparatisták most először szerezhetik meg fennállásuk óta Barcelona vezetését.

A bukott Ada Colau politikai pályafutását szélsőbaloldali lakhatási és bevándorláspárti aktivistaként kezdte, majd a Barcelona en Comú szóvivője lett.

Számos olyan megmozdulás szervezője és vezetője volt, melyet több esetben Soros György alapítványa, az Open Society Foundations finanszírozott

írja a 888.hu.

2015-ben vette át a katalán főváros irányítását, miután a több szélsőbaloldali pártot (köztük a Podemost is) tömörítő Barcelona en Comú megnyerte az önkormányzati választásokat.

Ada Colaunak – ígéreteivel ellentétben – nem sikerült úrrá lennie a lakhatási válságon.

A közvélemény figyelmét azzal hívta fel magára, hogy

Polgármestersége idején az európai nagyvárosokat együttműködésre szólította fel, annak érdekében, hogy a migránsok befogadásával járjanak a folyamatok élén.

2017 februárjában a baloldali és liberális pártok, illetve a sorosista álcivil szervezetek által szervezett migránspárti tüntetés élén vonult.

A barcelonai bevándorláspárti demonstráción mintegy 160 ezer ember vett részt, azt követelve az akkori jobboldali madridi kormánytól, hogy Spanyolország több migránst fogadjon be.

Thousands march in Barcelona urging Spain to take in more refugees

More than 160,000 people hit the streets this Saturday in Barcelona to demand that the Spanish Government host more refugees from war-hit areas such as Syria. Demonstrators carried banners with mottos such as ‘Refugees Welcome’ and ‘Enough Excuses, welcome them now’.

A szélsőbaloldali, bevándorláspárti erők a vasárnapi helyhatósági választáson az ország más fontos városait is elvesztették, köztük Zaragozát és Santiagót.