Megvonta a bizalmat az osztrák parlament Kurz kormányától

politics Horizontal
Austrian Chancellor Sebastian Kurz delivers a press statement in Vienna on May 18, 2019. - Kurz announced fresh elections after explosive revelations from a hidden camera sting forced his deputy, far-right leader Heinz-Christian Strache, to resign, bringing an end to his coalition. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök lépéskényszerbe került: kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig. Tovább gyűrűzik az osztrák kormányválság. 
Vágólapra másolva!

Az osztrák parlament hétfőn megszavazta a Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A szavazás során az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie

olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig. A választás várhatóan szeptemberben lesz.

Bécs, 2019. május 27. Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén a bécsi Hofburgban 2019. május 27-én. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ülés folyamán valószínűleg megszavazza a Kurz ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A szavazás kimenetele nem feltétlenül volt meglepetés, hiszen a nap folyamán Kurz pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) korábbi koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előrevetítette, hogy valószínűleg meg fogják szavazni az indítványt. Az FPÖ-nál a lehetséges indokok között említették, hogy a kormánynak többségre van szüksége a parlamentben, pontosan azért, hogy a jövőben ne fenyegethesse folyamatosan újabb és újabb bizalmatlansági indítvány. A párt frakciójának több tagja nem sokkal később arról tájékoztatta az APA osztrák hírügynökséget, hogy a jobboldali képviselőcsoport egyhangúlag úgy döntött, hogy megszavazzák a kormány egésze ellen benyújtott bizalmatlansági javaslatot a parlament hétfői rendkívüli ülésén.

Frissítés: Alexander van der Bellen osztrák államfő hétfő este tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy másnap hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát. Helyére ügyvivő kormányt nevez majd ki, amelynek élére Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert állítja.