Meghalt egy második világháborús navajo kódbeszélő, aki évtizedekig volt szenátor Új-Mexikóban

Vágólapra másolva!
Meghalt az egyesült államokbeli Új-Mexikó államban egy második világháborús navajo kódbeszélő, aki a háború után az ország egyik leghosszabb ideig szolgáló választott képviselője volt.
Vágólapra másolva!

Az első és a második világháborúban az észak-amerikai indián törzsek tagjai ősi nyelvüket használva jelentős szerepet játszottak az ellenség megtévesztésében.

Különös hírnévre tettek szert a navajo (navahó) indiánok, akik a második világháborúban a nyelvükre alapozott kódnyelvet használva továbbítottak fontos katonai üzeneteket az amerikai csapatoknak.

Ezt a kódnyelvet az ellenség nem tudta megfejteni.

Ilyen kódbeszélő volt a most 94 évesen meghalt John Pinto, aki tengerészgyalogosként szolgált az amerikai erőkben, majd 1976-ban beválasztottak az új-mexikói szenátusba, és ott

több mint négy évtizeden át egy olyan körzetet képviselt, ahol a navajo törzs tömbben él.

Pinto nagyon szegény családban született, és csak tizenéves korában kezdett el iskolába járni. Noha kódbeszélő tengerészgyalogosnak alkalmas volt a háborúban, utána négyszer kellett nekifutnia az angolnyelv-vizsgának, hogy felvegyék az új-mexikói egyetem tanítóképző karára. Harminckilenc évesen lett tanító, majd tanár és családsegítő.

Azért lett politikus, hogy képviselhesse a nagy szegénységben élő őslakosokat.