Sírva jelentette be lemondását Theresa May

Theresa May, brit, lemondás, miniszterelnök
Britain's Prime Minister Theresa May reacts as she announces her resignation outside 10 Downing street in central London on May 24, 2019. - Beleaguered British Prime Minister Theresa May announced on Friday that she will resign on June 7, 2019 following a Conservative Party mutiny over her remaining in power. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és - utódja megtalálása után - a kormány éléről.
Vágólapra másolva!

Theresa May június 7. péntekig marad a Tory-k elnöke, és addig marad miniszterelnök, amíg meg nem találják az utódját.

Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2019. május 24-én Forrás: AFP/Tolga Akmen

May a szigetország második női miniszterelnöke volt Margaret Thatcher után, de mint fogalmazott, biztosan nem az utolsó.

Beszéde végén annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát, majd visszament a Downing Street 10-be.

Theresa May közel 3 évig volt miniszterelnök, a Downing Street 10. előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy büszke az elért eredményeikre, amit még David Cameron kezdett el. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy

a konzervatívok meg tudnak újulni, végig tudják vinni a Brexitet, és szolgálhatják az embereket.

Theresa May brit miniszterelnök Forrás: AFP/Tolga Akmen

A távozó kormányfő úgy véli, mindent megtett, hogy tiszteletben tartsa a 2016-os Brexit-népszavazás végeredményét, de azt mindig is nagyon fogja bánni, hogy sohasem tudta lezárni a kilépési tárgyalásokat. Theresa May háromszor próbálta meg keresztülvinni elképzeléseit a brit alsóházon, ám ez egyszer sem sikerült. Azt is hozzátette

lemondásával kapcsolatban, hogy most egy új miniszterelnök a legfontosabb az országnak.

Beszédében hangsúlyozta azt is, hogy utódjának csak akkor sikerülhet majd konszenzust elérnie a Brexitet illetően, ha a vita mindkét oldalán állók hajlandóak lesznek a kompromisszumra.

Belügyminiszterből lett miniszterelnök

Theresa May az után lett brit kormányfő, hogy David Cameron addigi miniszterelnök lemondott, miután a Brexit-szavazáson a kilépéspártiak győztek. 2016. július 13-án vette át a hivatalt, illetve a Konzervatív Párt elnöki tisztségét, ezt megelőzően Cameron belügyminisztere volt.

Noha a népszavazás előtt is maradáspárti volt, beiktatása után rögtön leszögezte, hogy tiszteletben tartja a választói akaratot, és nem fognak kiskapukat keresni az uniós tagság megtartásáért.

Vélhetően a lemondásával van összefüggésben, hogy a kormány csütörtökön bejelentette, hogy

nem tartják meg a júniusi Brexit-szavazást a brit alsóházban.

Jelen pillanatban úgy áll az egész kilépési procedúra, hogy még április elején sikerült megállapodnia az uniós vezetőknek, hogy rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztást kapnak a britek.

Viszont ha időközben mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő, de a londoni törvényhozás által többször is elutasított szerződést, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnik a brit tagság.