A cseheknél már tart az EP-választás

2019.05.24. 20:26

Csehországban pénteken délután kettőkor kezdődött el az EP-választás. A mostani, kétnapos voksolás szombaton 14 órakor ugyan véget ér, de az uniós jogszabályoknak megfelelően az eredményeket legkorábban csak vasárnap este 11 órakor hozhatják nyilvánosságra. Milos Zeman köztársasági elnök és Andrej Babis kormányfő is alig egy órával a szavazóhelyiségek megnyitása után már az szavazóurnához járult.

A csehországi voksolások hagyományosan kétnaposak. A választóhelyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.
A csehek, csakúgy mint a magyarok 21 képviselőt választanak az Európai Parlamentbe, a mandátumokért pedig ott 39 párt és koalíció versenyez. A választásra jogosult állampolgárok száma 8,4 millió.

Legutóbb, 2014-ben a választók 18,2 százaléka járult az urnákhoz.

Tíz éve, 2009-ben még 28,2 százalék ment el szavazni.

Andrej Babis cseh miniszterelnök feleségével már pár perccel kettő után megjelent a Prágához közeli település, Pruhonice egyik szavazóhelyiségében, hogy ezzel is példát mutasson, illetve ösztönözze a cseh választókat. 

Ez minden idők legfontosabb EP-választása Csehországban. Azért is érkeztünk ilyen korán a feleségemmel, Monikával, hogy ezzel is motiváljuk az ország összes állampolgárát, hogy menjenek el szavazni, ugyanis hatalmas a tét, a mostani választás végeredménye nagyban befolyásolja majd a jövőnket, mindannyiunk jövőjét. Már 15 éve vagyunk az EU tagja, ami eddig sikeres projektként értékelendő, és most a tét, hogy az eddigi békét, a biztonságunkat megőrizzük. Egyúttal nagyon fontos, hogy az EU vezetésében reformok menjenek végbe, és olyan új EP- képviselőket válasszunk, akik egységesen kiállnak majd a cseh nemzeti érdekekért. Nagyon remélem, hogy jóval többen elmennek most voksolni, mint 2014-ben, amikor csak a választók 18 százaléka járult az urnákhoz

- nyilatkozta voksa leadása után Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Szintén még délután három óra előtt Prága egyik általános iskolájában, az ott kialakított szavazóhelyiségben megjelent felesége kíséretében Milos Zeman cseh államfő is, hogy leadja szavazatát.

Milos Zeman újraválasztott cseh államfő felesége, Ivana asszony társaságában egy prágai sajtóértekezleten 2018 januárjábanForrás: MTI/EPA/RESPEKT POOL/Matej Stransky

Persze most minden újságíró azt akarja tudni, hogy ki mellett tettem le a voksomat. De mivel titkos szavazásról van szó, ezért azt természetesen nem árulom el. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a mostani EP-választás eredménye azért majd azt is tükrözni fogja, hogy a választók mennyire elégedettek a jelenlegi cseh politikai vezetéssel

- nyilatkozta Milos Zeman a cseh köztévének. A cseh sajtóban ugyanakkor már napokkal ezelőtt megírták, hogy a cseh államfő nemrég, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kongresszusán kijelentette, hogy rájuk fog szavazni.

Egyébként a csehországi EP-kampány középpontjában a biztonságpolitika, az élelmiszerek minősége, az életkörülmények, valamint az európai szabályok számának a csökkentése szerepelt. A cseheknek az EP-ben összesen 21 mandátumuk van, és ez Nagy-Britannia várható kilépése után sem változna.

Bár az országban a szavazóhelyiségek szombat délután kettőkor bezárnak, de az uniós jogszabályoknak megfelelően, Prágában az eredményeket legkorábban csak 26-án, vasárnap este 11 órakor hozhatják nyilvánosságra, miután minden tagországban befejeződtek a választások.