A cseheknél már tart az EP-választás

ZEMAN, Milos
Milos Zeman újraválaszásztott cseh államfő felesége, Ivana asszony társaságában egy prágai sajtóértekezleten 2018. januárjában.
Vágólapra másolva!
Csehországban pénteken délután kettőkor kezdődött el az EP-választás. A mostani, kétnapos voksolás szombaton 14 órakor ugyan véget ér, de az uniós jogszabályoknak megfelelően az eredményeket legkorábban csak vasárnap este 11 órakor hozhatják nyilvánosságra. Milos Zeman köztársasági elnök és Andrej Babis kormányfő is alig egy órával a szavazóhelyiségek megnyitása után már az szavazóurnához járult.
Vágólapra másolva!

A csehországi voksolások hagyományosan kétnaposak. A választóhelyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.

A csehek, csakúgy mint a magyarok 21 képviselőt választanak az Európai Parlamentbe, a mandátumokért pedig ott 39 párt és koalíció versenyez.

A választásra jogosult állampolgárok száma 8,4 millió.

Legutóbb, 2014-ben a választók 18,2 százaléka járult az urnákhoz.

Tíz éve, 2009-ben még 28,2 százalék ment el szavazni.

Andrej Babis cseh miniszterelnök feleségével már pár perccel kettő után megjelent a Prágához közeli település, Pruhonice egyik szavazóhelyiségében, hogy ezzel is példát mutasson, illetve ösztönözze a cseh választókat.

- nyilatkozta voksa leadása után Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Szintén még délután három óra előtt Prága egyik általános iskolájában, az ott kialakított szavazóhelyiségben megjelent felesége kíséretében Milos Zeman cseh államfő is, hogy leadja szavazatát.

Milos Zeman újraválasztott cseh államfő felesége, Ivana asszony társaságában egy prágai sajtóértekezleten 2018 januárjában Forrás: MTI/EPA/RESPEKT POOL/Matej Stransky

- nyilatkozta Milos Zeman a cseh köztévének. A cseh sajtóban ugyanakkor már napokkal ezelőtt megírták, hogy a cseh államfő nemrég, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kongresszusán kijelentette, hogy rájuk fog szavazni.

Egyébként a csehországi EP-kampány középpontjában a biztonságpolitika, az élelmiszerek minősége, az életkörülmények, valamint az európai szabályok számának a csökkentése szerepelt. A cseheknek az EP-ben összesen 21 mandátumuk van, és ez Nagy-Britannia várható kilépése után sem változna.

Bár az országban a szavazóhelyiségek szombat délután kettőkor bezárnak, de az uniós jogszabályoknak megfelelően, Prágában az eredményeket legkorábban csak 26-án, vasárnap este 11 órakor hozhatják nyilvánosságra, miután minden tagországban befejeződtek a választások.