Kitört a szemétháború Kanada és a Fülöp-szigetek között

DUTERTE, Rodrigo
Makati, 2019. május 22. Fülöp-szigeteki tüntetők a bázeli egyezményre hivatkozva követelik egy kanadai szemétszállítmány elvitelét a kanadai nagykövetség előtt Makatiban 2019. május 21-én, az elszállításra megszabott határidő lejárta után hat nappal. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a késedelem miatt hazarendelte kanadai nagykövetét és elrendelte a hulladék visszaszállítását. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Vágólapra másolva!
Több mint százkonténernyi szemetet vittek kanadai vállalatok a Fülöp-szigetekre hat évvel ezelőtt, és annak ellenére, hogy idén május 15-ig vállalták, hogy hazaszállítják, ennek nem tettek eleget. Duterte elnök azzal fenyegetőzik, hogy kanadai felségvizekre szállíttatja a szemetet, még akkor is, ha ezzel háborút kockáztat. A kanadaiak azt mondták, június végéig elviszik a szemetet, de Duterte elnöknek túl kései a dátum.
Vágólapra másolva!

Salvador Panelo Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő túl távolinak nevezte az ottawai kormány által megszabott határidőt. Panelo azt mondta, hogy Manila eredeti tervei szerint egy hajózási magánvállalattal szállíttatja vissza a hulladékot Kanadába, és erre mielőbb sort kerít.

– hangsúlyozta újra a szóvivő.

Kanada szerdán bejelentette, hogy a Bolloré Logistics Canada nevű magáncég a napokban megkezdi az előkészületeket a hulladék visszaszállítására.

„A szemét eltávolítását június végéig fejezzük be, mert ügyelnünk kell arra, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen” – írta közleményében Catherine McKenna kanadai környezetvédelmi miniszter. „Az előkészületek, a szállítás és a hulladékkezelés költségeit a kanadai kormány állja” – tette hozzá a tárcavezető.

Fülöp-szigeteki tüntetők a bázeli egyezményre hivatkozva követelik egy kanadai szemétszállítmány elvitelét a kanadai nagykövetség előtt Makatiban Forrás: MTI/EPA/Mark R. Cristino

A kanadai döntés előzménye azt volt, hogy Panelo előző nap bejelentette: Duterte arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza az észak-amerikai országba azt a több mint százkonténernyi szemetet, amelytől Kanada még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

„Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk” – szögezte le, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja. A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig a hulladékot.

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni

a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát

tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt. Ottawa jelezte:

a kormány nem támogatta a hulladék exportját, ezt magánvállalatok intézték.

Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán. Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.
A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült. Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár (több mint 68 milliárd forint) értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be őket.