Nem tartják meg a júniusi Brexit-szavazást a brit alsóházban

London, 2019. március 29. A brit parlament által közreadott, videofelvételről készített kép a képviselőkről a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott parlamenti vitában Londonban 2019. március 29-én. A londoni alsóház harmadszor is elutasította Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást. MTI/EPA/Brit parlament
Vágólapra másolva!
A brit kormány az eredeti tervekkel ellentétben nem terjeszti az alsóház elé vitára és törvényalkotási célú szavazásra június első hetében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte csütörtökön az alsóházi ügymenet szervezéséért felelős kabinettag.
Vágólapra másolva!

Theresa May miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Az 586 oldalas joganyag második olvasatban - vagyis részletes vita és szavazás céljával - június 7-én került volna a képviselők elé.

Spencer azonban a következő időszak menetrendjét ismertető csütörtöki alsóházi tájékoztatójában kijelentette: a tervezet június eleji beterjesztéséhez, vitájához és szavazásához nem sikerült "a szokásos csatornákon" konszenzust teremteni.

A tisztviselő közölte: a kormány a jövő héten kezdődő tavaszi szünet után tájékoztatja a parlamentet a továbbiakról.

Mindezt akkor jelentik be, amikor már tart az európai parlamenti választás az országban, a választók elégedetlenségét és csalódottságát pedig minden bizonnyal a végeredmény is tükrözi majd, ugyanis a legnagyobb nyertes Nigel Farage Brexit Pártja lehet az előrejelzések szerint.