Megszűnhet a schengeni határ Dániában

Dánia, bevándorlók, migránsok
Migrants, mainly from Syria, wait to board a train to Sweden at the train station in Padborg, Denmark on September 10, 2015. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER +++ DENMARK OUT +++ (Photo by CLAUS FISKER / SCANPIX DENMARK / AFP)
Vágólapra másolva!
A skandináv országban 2016 óta van ideiglenes határellenőrzés a tömeges migráció és a nemzetközi terrorfenyegetettség miatt, amit most Dánia véglegesítene – írja a 888.hu.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországaként Dániában is érvényben volt a schengeni egyezmény, mely szerint az EU tagországain belül megszűnt a határőrizet. A tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt azonban 2016 óta ideiglenes határőrizetet rendeltek el. Most azonban Lars Lokke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke, Inger Stojberg integrációs miniszter és Morten Lokkegaard európai parlamenti képviselő együtt jelentette be a kormány új törvénytervezetét, mely szerint

véglegesítenék a határellenőrzést.

A dán kormány ennek érdekében 50 millió dán koronát, azaz átszámítva kicsivel több, mint két milliárd forintot szánna a határvédelem fejlesztésére. Rasmussen a tervekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Forrás: AFP/Claus Fisker

A dán miniszterelnök szerint országuknak gondoskodnia kell nemzetállamként határainak védelméről, ezért szerinte újra kéne gondolni Schengent.