V4NA: Az EP-kampányhajrában Soros támadja a jobboldali lengyel kormányt

Soros György
George Soros, Founder and Chairman of the Open Society Foundations arrives for a meeting in Brussels, on April 27, 2017. - Meeting will mainly focus on situation in Hungary, including legislative measures that could force the closure of the Central European University in Budapest. (Photo by OLIVIER HOSLET / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Visztula földnyelv projektje ellen többször is tüntettek már Lengyelországban. A finanszírozási kapcsolatok elemzése során azonban érdekes dolgok kerültek napvilágra. Kiderült ugyanis, hogy a projektet ellenző csoportokat Soros György, a német zöldpárt (Bündnis 90/Die Grünen) és a berlini kormány támogatja. Soros a Stefan Batory Alapítványon keresztül pénzeli ezeket a csoportokat - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Stefan Batory Alapítvány korábban számos bevándorláspárti és lengyelellenes megmozdulást szervezett, amelyekről az Origo is beszámolt. Novemberben az alapítvány ellen - Romániában - pedig nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).
Vágólapra másolva!

A projekt legnagyobb ellenzője az Eko-Unia nevű szervezet, amely tagjai szerint a jobboldali, konzervatív varsói kormány megszegi az uniós és a lengyel jogszabályokat is, amiért befektetéseket hajt végre a térségben.

Az Eko-Unia a „Mentsük meg a folyókat" koalíció tagja, amit a Stefan Batory Alapítvány finanszíroz.

Mint most a wPolityce.pl lengyel hírportál cikkéből kiderült,

A terület fejlesztését a Heinrich-Böll-Stiftung (Alapítvány) is ellenzi, ami a német zöldek (Bündis 90/Die Grünen) pártalapítványa.

A Heinrich-Böll-Stiftung ugyanakkor a berlini kormánytól is kap pénzt.

A német zöldek logója Forrás: Wikimedia Commons

A lengyel hírportál szerint

A Visztula földnyelvnél lévő csatorna megnyitásával közvetlen hajóút nyílna a Balti-tengertől a lengyel kikötőig, Elblagig.

Ennek következtében már nem kellene keresztülhajózni orosz felségvizeken, ami miatt viszont

Oroszország is ellenzi a projektet Lengyelországban.

Mivel foglalkozik a Stefan Batory Alapítvány?

Ahogy az Origo régebben megírta, a lengyelországi Stefan Batory Alapítványt Soros György pénzügyi támogatásával hozták létre 1988-ban.

Soros György Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Az alapítvány Lengyelországban van bejegyezve, de működése kiterjed Romániára és Oroszországra is.

A nevét fura módon Báthory István (1533–1586) erdélyi magyar fejedelemről (1571–1586) kapta, aki 1576 és 1586 között Lengyelország egyik legsikeresebb királya volt.

A Stefan Batory Alapítvány 2014 óta

130 millió zlotyt (mintegy 32 millió eurót, átváltva 9,6 milliárd forintot) szórt szét különböző, a konzervatív és bevándorlásellenes varsói kormányt megbuktatni szándékozó szervezetek és szövetségeik között.

Az amerikai bevándorláspárti spekuláns számos lengyel konzervatív közéleti személyiség véleménye alapján leginkább a katolikus értékeket próbálja gyengíteni, fellazítani Lengyelországban, amely értékeket támogat mind a mostani kormány, mind a népesség döntő többsége.

Romániában nyomozást indítottak a sorosista szervezet ellen

Lapunk beszámolt róla, hogy a România Liberă című konzervatív lap értesülései alapján bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Romániában a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #Rezist nevű mozgalom ellen, miután kiderült, hogy

a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi illegális adományt kaptak a Batory Alapítványtól.

Forrás: Origo

A nyomozás november óta folyik, új részletek még nem szivárogtak ki.