Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő angyalszobrok egyikét

Párizs, 2019. április 17. Tűzoltók a párizsi Notre-Dame-székesegyház egyik erkélyén két nappal a templomban pusztító tűzvész után, 2019. április 17-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
André Finot, a Notre-Dame székesegyház kommunikációs vezetője közölte szerdán, hogy a törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi székesegyház kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét. A műalkotás állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l'Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltív és a gerendázat törmelékei között kedden megtalálta. A kutatást robot is segíti. 
Vágólapra másolva!

Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy

a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Több hete robot segíti a kutatást és a törmelékhalmok átválogatását, amelyeket a székesegyház előtti térre egy nagy fehér sátor alá szállítottak ki. A törmeléket a kulturális minisztérium osztályai, közöttük a Történelmi Műemlékek Laboratóriuma és a Régészeti Megelőző Nemzeti Kutató Intézet, valamint a rendőrség vizsgálja át.

A kultikus párizsi székesegyház 2019. április 15-én égett le. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A puttók a székesegyház Germain Boffrand vezetésével 1728-29-ben történt restaurálásakor kerültek a zárókőre. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc eltávolította a boltívet a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalkákat.

A tüzet követő első hónapban esővédő ponyvákat és biztonsági hálókat helyeztek a főhajó és a szentély fölé. Megerősítették az északi és déli tornyot, és eltávolították a rajtuk lévő szobrokat.

Valamennyi felső üvegablakot kiemelték a helyéről. A székesegyházban található festményeket és más műkincseket biztonságba helyezték.

Csupán az északi kereszthajóban levő két festményt, Guido Reni és Laurent de la Haye egy-egy alkotását nem tudták még kimenteni, mert a boltív még nem teljesen biztonságos.

Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak - jelenleg legfeljebb 130 ember - maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció jelentette veszély miatt.