Terrorista német nők ellen emeltek vádat

2019.05.22. 14:52

Vádat emeltek két nő ellen Németországban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet támogatása miatt – közölte a szövetségi legfőbb ügyészség.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság közleménye alapján két különböző ügyről van szó, a vádlott mindkét esetben német állampolgár.

Az egyik a 26 éves Derya Ö., aki az ügyészség szerint 2014-ben Szíriában csatlakozott az Iszlám államhoz, és feleségül ment a terrorista szervezet egyik harcosához. A megszállt iraki és szíriai területeken éltek, az Iszlám állam elől elmenekült vagy a terroristák által elüldözött emberek egykori lakásaiban.

Az Iszlám Állam európai tagjai ellen egyre több alkalommal emelnek vádat a hatóságokForrás: YouTube

A külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és több további bűncselekménnyel vádolt nő egy idő után elvált férjétől, és hozzáment egy magasabb rangú Iszlám Állam-taghoz, majd néhány hét után ezt a házasságot is felbontotta, és visszatért első férjéhez.

A közlemény szerint közel-keleti tartózkodása során folyamatosan rendelkezett öngyilkos merénylet elkövetésére alkalmas robbanóövvel – egy ilyen szerkezetet meg is próbált értékesíteni az interneten –, és első férjétől kiképzést kapott automata fegyverek használatára. Tavaly novemberben fogták el.

A másik, Songül G. néven azonosított vádlott nem hagyta el Németországot, de rendszeres kapcsolatban volt az Iszlám Állam egyik Szíriában élő női tagjával, aki egy társával merényletet tervezett egy németországi tömegrendezvényen.

A terv szerint a támadás végrehajtására kiszemelt férfiaknak embercsempészek közreműködésével el kell jutniuk Németországba, és ott kell megvárniuk a további utasításokat. A feltűnés elkerülése céljából az ügybe beavatott nőknél kell elhelyezni őket, és az így összeállított pároknak házasságot kell kötniük.

A vádlott 2016 szeptemberében felajánlotta, hogy befogadja az egyik potenciális merénylőt, és összeházasodik vele. Szíriai cinkosai 2016 novemberében el is indítottak két embert, hogy végrehajtsák a közelebbről nem meghatározható németországi helyszínen tervezett merényletet, de nem sikerült kijuttatni őket a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.