Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert

Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester
Kolozsvár, 2016. augusztus 20. Horváth Anna alpolgármester a Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Biró István
Vágólapra másolva!
Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Annát a román legfelsőbb bíróság befolyással való üzérkedésért. Kolozsvár volt magyar alpolgármesterét a pénzmosás vádja alól viszont felmentették - írja a Maszol a bíróság sajtóirodájára hivatkozva. Horváth Anna a közösségi oldalán ezt követően közölte, hogy az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul az igazáért. Elmondta azt is, hogy lemond a városi tanácsosi (Magyarországon ez az önkormányzati képviselőnek megfelelő tisztség) mandátumáról.
Vágólapra másolva!

A jogerős ítélet helyben hagyta a befolyással való üzérkedésért alapfokon kiszabott két év börtönbüntetést, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztette.

Ez idő alatt Horváth Annának rendszeresen jelentkeznie kell a kijelölt hatóságnál,

fogadnia kell a felügyeletet ellátó hatóság látogatásait, előzetesen be kell jelentenie lakcíme, munkahelye esetleges megváltoztatását, tájékoztatnia kell a hatóságokat a megélhetési forrásairól, és be kell jelentenie minden öt napnál hosszabb eltávozást lakóhelyéről.

A magyar politikus két évig nem tölthet be választott vagy kinevezett köztisztséget, és száz nap közmunkát kell végeznie.

Horváth Anna alpolgármester a Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én. Forrás: MTI/Biró István

Kolozsvár volt alpolgármesterét ugyanakkor felmentették az adócsalás vádja alól.

– írta Facebook-oldalára Horváth Anna röviddel azután, hogy tudomást szerzett az ítéletről.

Kolozsvár volt alpolgármestere közölte: az elmúlt 954 napban minden létező törvényes eszközzel megpróbálta bebizonyítani az ártatlanságát.

Következő lépésként az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul.

Bejelentette azt is, hogy csütörtöktől Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárban a teljes peranyaga elérhető lesz.

A politikus a Mediafax nevű román hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

A román legfelsőbb bíróság "befolyás vásárlása" miatt másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte el az ügy másodrendű vádlottját, Fodor Zsolt kolozsvári magyar üzletembert.

Kelemen Hunor: Mi Horváth Anna igazában hiszünk

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Facebook-oldalán közölte: az ítéletet mélységesen igazságtalannak és méltánytalannak tartják.

"Mi Horváth Anna igazában hiszünk, és támogatjuk őt abban, hogy nemzetközi jogorvoslatért folyamodjon. Arra kérjük Ancsát, hogy legyen erős és folytassa tovább a munkáját a magyar emberek szolgálatában! A Szövetség és a magyar közösség mellette áll! Maradjunk erősek, ne hátráljunk meg, álljunk ki az igazunkért!" – olvasható a bejegyzésben.

Az előzmények

Az ügy április 3-án tartott utolsó tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy

az ügyészség olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) manipulált, és amelyet hibásan fordítottak le románra.

Horváth Anna ügyvédje elmondta: az alapfokon eljáró bíró sem állította, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következtetni.

Az erdélyi magyar politikust 2018 márciusában befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjában is bűnösnek találta a kolozsvári táblabíróság, és két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet után kijelentette Horváth:

A kommunista diktatúra politikai rendőrségének említésével Horváth Anna arra utalt, hogy mielőtt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében nyomozást indított ellene,

a Román Hírszerző Szolgálat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva több hónapon át megfigyelte,

és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene.

A román alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak,

Horváth Anna esetében azonban ezt nem vették figyelembe.

A bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Horváth Anna az ellene 2016 októberében elrendelt kényszerintézkedés miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért

2017 márciusában lemondott tisztségéről.

Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.