Lemondott a holland migrációügyi államtitkár, mert kiderült: eltitkolták a migránsok súlyosabb bűncselekményeit

2019.05.22. 13:55

Lemondott Mark Harbers holland migrációs államtitkár, miután múlt héten kiderült, hogy az igazságügyi és biztonsági tárca éves jelentésében, amely a menekültstátusszal rendelkezők által elkövetett bűncselekményekről számolt be, elrejtették a súlyosabb bűncselekményeket.

A minisztérium jelentése ugyanis

a 2018-ban elkövetetett összesen 4600 bűncselekményből 1000 esetet „egyéb" kategóriaként tüntetett fel, amiről később kiderült, hogy olyan súlyos eseteket takart, mint a menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények, gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet, továbbá súlyos támadás.

Harbers képviselőházi meghallgatására május 21-én délután került sor, ahol hangsúlyozta személyes felelősségét abban, hogy a „számokat ilyen módon prezentálták", majd hozzátette, hogy kollégái már korábban felhívták a figyelmet az effajta kategorizálásban rejlő veszélyekre, azonban ő azt nem vette figyelembe. Kiemelte, hogy

a jelentés célja az volt, hogy átláthatóbb információkkal szolgáljon a menekültstátusszal bírók helyzetéről, azonban „ennek a célnak nyilvánvalóan nem sikerült megfelelni".

Afrikai migránsok Hollandiában -illusztrációForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Harbers nem az első, aki a minisztériumból azért kényszerült távozni, mert a képviselőházat nem megfelelően tájékoztatta. 2015-ben Ivo Opstelten miniszter, valamint Fred Teeven államtitkár mondott le, Ard van der Steur pedig 2017 januárjában hagyta ott a miniszteri széket.