Lemondott a holland migrációügyi államtitkár, mert kiderült: eltitkolták a migránsok súlyosabb bűncselekményeit

Homeless Asylum Seekers Charged AFRICA AFRICAN Amsterdam Arbeid Arbeit Armoe Armoede Asiel Asielzoekers Asielzoekerscentrum Asylum Asylum Seekers BBB Beeld Beg BEGGING Behandeling Black Blacks Borders Bureaucratie Centra Centrum Close Closed Coalitie Cont
Afrikai migránok Hollandiában, a kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Lemondott Mark Harbers holland migrációs államtitkár, miután múlt héten kiderült, hogy az igazságügyi és biztonsági tárca éves jelentésében, amely a menekültstátusszal rendelkezők által elkövetett bűncselekményekről számolt be, elrejtették a súlyosabb bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

A minisztérium jelentése ugyanis

a 2018-ban elkövetetett összesen 4600 bűncselekményből 1000 esetet „egyéb" kategóriaként tüntetett fel, amiről később kiderült, hogy olyan súlyos eseteket takart, mint a menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények, gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet, továbbá súlyos támadás.

Harbers képviselőházi meghallgatására május 21-én délután került sor, ahol hangsúlyozta személyes felelősségét abban, hogy a „számokat ilyen módon prezentálták", majd hozzátette, hogy kollégái már korábban felhívták a figyelmet az effajta kategorizálásban rejlő veszélyekre, azonban ő azt nem vette figyelembe. Kiemelte, hogy

a jelentés célja az volt, hogy átláthatóbb információkkal szolgáljon a menekültstátusszal bírók helyzetéről, azonban „ennek a célnak nyilvánvalóan nem sikerült megfelelni".

Afrikai migránsok Hollandiában -illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Harbers nem az első, aki a minisztériumból azért kényszerült távozni, mert a képviselőházat nem megfelelően tájékoztatta. 2015-ben Ivo Opstelten miniszter, valamint Fred Teeven államtitkár mondott le, Ard van der Steur pedig 2017 januárjában hagyta ott a miniszteri széket.