Erőszakba torkollt Indonéziában az ellenzéki vezető híveinek a tüntetése

Indonézia, Jakarta, tüntetés
JAKARTA, INDONESIA - MAY 22: The mass and anti-riots police involve in clashes in Slipi area, Jakarta, Indonesia, on May 22, 2019. Mass protest against the recapitulation results of General Election has entered its second day. Eko Siswono Toyudho / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Erőszakba torkollt Indonézia fővárosában az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt Prabowo Subianto tábornok támogatóinak a demonstrációja, s a helyi médiumok szerdai beszámolói szerint az összetűzésekben több ember meghalt.
Vágólapra másolva!

A kedden kezdődött tüntetések az éjszaka hevesebbé váltak, a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

Dedi Prasetyo rendőrségi szóvivő több mint hatvan ember letartóztatásáról számolt be, a Detik indonéz hírportál pedig a jakartai kormányzóra hivatkozva

hat halálos áldozatról és további mintegy kétszáz sebesültről adott hírt.

Tito Karnavian országos rendőrfőnök azt mondta, az ügyben vizsgálat indult.

Joko Widodo elnök bejelentette, hogy a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. "Bárkivel hajlandó vagyok összefogni országunk fejlődése érdekében, de nem tűröm el senkitől, hogy felforgassa szeretett hazánk rendjét, demokratikus folyamatait és egységét" – fűzte hozzá az április 17-én újraválasztott államfő.

A rendőrség közlése szerint könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is bevetettek a zavargásokban résztvevőkkel szemben. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem használtak éles lövedéket. A rend helyreállítására mintegy 50 ezer rendőrt és katonát vezényeltek ki.

Helyszíni tudósítások szerint a belváros több részét lezárták, a választási bizottság épületét szögesdróttal kerítették körbe.

Tüntetők Jakartában Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Eko Siswono Toyudho

A nap folyamán Wiranto nemzetbiztonsági miniszter bejelentette, hogy átmenetileg korlátozzák a közösségi médiumokat az országban, hogy elejét vegyék az álhírek terjesztésének. Ugyanekkor a rendőrség szóvivője határozottan cáfolta azt a tüntetők közt terjedő hírt, miszerint az indonéz hatóságok kínai rendőröket is bevetettek a zavargás résztvevői ellen.

Az indonéz választási bizottság kedden jelentette be, hogy az elnökválasztást Widodo nyerte, a szavazatok 55,5 százalékával. Ellenfele, Prabowo Subianto a választások elcsalásával vádolta a kormányt, és szerdára tiltakozó megmozdulásokat hirdetett meg, de mindenkit arra kért, hogy a tiltakozások maradjanak meg békés keretek között. Subianto bejelentette azt is, hogy az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Alexander Arifanto indonéz politikai elemző ezzel kapcsolatban újságíróknak azt mondta, elképzelhető, hogy támogatóinak erőszakos fellépése miatt Subianto elvesztette az esélyt arra, hogy törvényes úton tiltakozzon az eredmény ellen. Az ország nagy része elfogadta Widodo győzelmét.

A kormány az elmúlt hetekben többször visszautasította az ellenzék csalással kapcsolatos vádját,

leszögezve, hogy bár előfordultak kisebb-nagyobb tévedések a szavazatok összeszámlálása során, a választások alapvetően szabadon és tisztességesen zajlottak le.

Az indonéz hatóságok a múlt héten azt közölték, hogy meghiúsították egy szélsőséges – vélhetően az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló – iszlamista csoport szerdára tervezett merényletét, amelyet az ellenzéki tömeggyűlésén akartak végrehajtani.

Subianto már a 2014-es elnökválasztáson is alulmaradt Widodóval szemben, akit elsősorban azzal vádol, hogy kiszolgáltatja az országot külföldi befektetőknek. Remélt győzelme érdekében a tábornok keményvonalas iszlamista csoportokkal fogott össze, elemzők ennek tulajdonítják a Subiantóra leadott szavazatok nagy százalékát Aceh autonóm tartományban, ahol – Indonéziában egyedülálló módon – az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben.