Donald Trump: Nincs együttműködés a demokratákkal

TRUMP, Donald Montoursville, 2019. május 21.
A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump amerikai elnök támogatóihoz beszél egy kampánygyűlésen, a Pennsylvania állambeli Montoursville-ben 2019. május 20-án.
MTI/AP/Evan Vucci
Montoursville, 2019. május 21. A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump amerikai elnök támogatóihoz beszél egy kampánygyűlésen, a Pennsylvania állambeli Montoursville-ben 2019. május 20-án. MTI/AP/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Nincs együttműködés a demokratákkal semmilyen lényeges kérdésben mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében újságíróknak, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két vezetőjével. Trump szerint boszorkányüldözést folytatnak ellene és ellenfeleit csak az érdekli, hogy miként tudnák eltávolítani az elnöki székből. 
Vágólapra másolva!

Trump a Fehér Házban fogadta Nancy Pelosi házelnököt és Chuck Schumert, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjét, a megbeszélést azonban nagyon rövid időn belül megszakította.

Az elnök arra hivatkozott, hogy a demokraták koholt vádak alapján indítanak vizsgálatokat ellene és munkatársai ellen.

Kedden este Trump még azt mondta, hogy megállapodásra törekszik a demokratákkal a tervezett nagy infrastrukturális beruházások kérdésében, valamint az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezmény ratifikálása ügyében.

Szerdán reggel azonban két Twitter-bejegyzésben is támadta a demokratákat, kifejtve,

hogy boszorkányüldözést folytatnak ellene,

továbbá kifogásolta a demokraták körében napok óta tartó vitát arról, hogy vajon meg kellene-e indítani ellene a felmentését célzó alkotmányos eljárást (impeachmentet).

Donald Trump amerikai elnök Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

A megszakított megbeszélések után Trump közölte:

a demokratáknak el kell dönteniük mit akarnak: vizsgálatokat indítani ellene, vagy együttműködni vele,

és leszögezte a sajtótájékoztatón, hogy nincs takargatnivalója.

Utalt a Mueller-vizsgálatra is, amely megállapította, hogy

sem Trump, sem kampányának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a 2016-os választási kampány idején.

Az elnök - miközben a Mueller-vizsgálatot az eltávolítására tett kísérletnek nevezte - megismételte: nem volt összejátszás, nem akadályozta az igazságszolgáltatást. Egyúttal visszaélésnek minősítette, hogy

a demokraták a Mueller-vizsgálat megállapításai ellenére szerinte megpróbálják újra lefolytatni a vizsgálatot.