Maduro előrehozott választást ajánl az ellenzéknek

Horizontal Venezuela's President Nicolas Maduro gestures as he speaks during a rally in front of Miraflores Presidential Palace in Caracas on May 20, 2019. - Embattled Venezuelan President Nicolas Maduro rallied hundreds of his supporters in Caracas on Mo
Maduro: Mérjük meg egymást szavazatokkal!
Vágólapra másolva!
A parlamenti választások előrehozását ajánlotta ellenzékének Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök egy hétfői rendezvényen.
Vágólapra másolva!

"Van egy javaslatom az ellenzéknek: mérjük meg egymást szavazatokkal... rendezzünk előrehozott választást a nemzetgyűlésbe, hogy lássuk, ki kap több szavazatot, hogy lássuk, ki nyer" - mondta az elnök hívei előtt egy gyűlésen, amelyen Maduro újraválasztásának évfordulóját ünnepelték. Az ellenzéki jelöltek a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a megismétlését követelték.

Maduro: Mérjük meg egymást szavazatokkal! Forrás: AFP/Marvin Recinos

A parlamentben az ellenzéknek kétharmados többsége van, a mandátuma 2020-ig szól, de a legfelsőbb bíróság megnyirbálta hatásköreit, és 2016 óta minden általa elfogadott törvényt megvétózott. Maduro a nemzetgyűlés helyébe úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választatott meg, amely törvényalkotói hatáskörrel ruházta fel magát. Ebben a testületben az ellenzéknek nincs képviselője, mert bojkottálta a megválasztását.

Maduro azt nem árulta el, hogy mikor lenne az előrehozott parlamenti választás, ha az ellenzék elfogadja javaslatát.

Beszédében "nagyon pozitívnak" minősítette a kormány és az ellenzék kapcsolatfelvételét, amelyben Norvégia volt a közvetítő. A felek oslói találkozójának a célja az érdemi párbeszéd megkezdése. Az ellenzék vezetője, a magát államfőnek nyilvánító Juan Guaidó elismerte, hogy van érintkezés a kormány és az ellenzék között, de szerinte a párbeszédnek egyetlen célja az lehet, hogy Maduro kormányzata távozzék a hatalomból.

A caracasi rendezvénnyel párhuzamosan az alkotmányozó nemzetgyűlés egy rendelettel 2020. december 31-ig kiterjesztette saját mandátumát.