Elegük van a dánoknak a bevándorlásból

Pro and anti Pegida demonstrations in Copenhagen Pegida demonstrations Danish flag anti pegida For Frihed freedom migrant RIOT police demo protest news NurPhoto Copenhagen Denmark SQUARE FORMAT
The anti-muslim Danish Pegida clone "For Frihed" (For Freedom) marched in the centre of Copenhagen, Denmark on 9 April 2016 protected by upwards a hundred police, while some 60 anti-Pegida demonstrators attempted to disrupt the march. The march took place on the date, when Denmark was occupied by German forces in 1940. Copenhagen, Denmark on 9 April 2016. In photo: "For Frihed" supporters marching carrying the Danish flag. (Photo by Noe Falk Nielsen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A dánoknál betelt a pohár, elegük van a bevándorlásból. Nem véletlen, hogy az európai parlamenti és a júniusi dán parlamenti választások fő kampánytémája is a migráció. A skandináv országban forgatott a Hír TV Informátor című műsor stábja.
Vágólapra másolva!

Dánia az egy főre jutó GDP-t tekintve a világ tíz legjobb módú országa között van. Legalábbis eddig így volt. A bevándorlási hullám azonban megtépázta a jóléti országot is. Az Informátor stábja több olyan közel-keleti migránssal beszélgetett, akik arról számoltak be, hogy

havonta körülbelül 7000 dán koronát kapnak segély címén, munkájuk ugyanis nincs. Ez az összeg 300 000 forintnak felel meg.

A bevándorlók arra hivatkoznak, hogy azért nem dolgoznak, mert nem rendelkeznek megfelelő nyelvtudással, pedig rengeteg program van, amely optimális esetben azt segítené, hogy a külföldiek megtanuljanak dánul. A hatalmas munkanélküliség nemcsak a szociális rendszert terheli le, hanem táptalaja a bűnözésnek is. Koppenhága Norrebro kerületében rendszeresek az erőszakos bűncselekmények, a rablások, lopások, valamint virágzik a drogkereskedelem is.

Dániában a hivatalos politikai kommunikációban és

a sajtóban is gettónak hívják azokat a városrészeket, amelyek szociális problémákkal küzdenek, illetve ahol az ott élők többsége nem európai országból származik.

A fővárosban egyébként összesen hét gettónak minősített terület van, az egész országban pedig 30. 2018 márciusában a dán kormány bejelentett egy intézkedési tervet, amely értelmében 2030-ig fel kell számolni az összes gettót.

Dánia nem tud befogadni több migránst

"Különböző problémáink vannak a migrációval, ezek egy része gazdasági baj, aztán van kulturális és szociális nehézség is" – ezeket már Joachim Olsen mondta az Informátornak. A dán parlament migrációért felelős szóvivője szerint

Dánia képtelen befogadni több menekültet, hiszen a már itt lévőket sem tudja integrálni.

Joachim Olsent pedig idegengyűlölettel aligha lehet vádolni, hiszen a Liberális Szövetség nevű párt egyik parlamenti képviselőjéről van szó.

"Ők nem akarják a mi kultúránkat, ők a saját kultúrájukat akarják megtartani, és azt akarják, hogy az legyen a dán kultúra. Ez az oka annak, hogy gettóink vannak" – mondta Rasmus Paludan. A Stram Kurs, azaz Kemény Vonal nevű párt alapítója és vezetője korábban migrációellenes nyilatkozataival és akcióival hívta fel magára a figyelmet. 2017-ben alapította meg pártját.

Friss felmérések szerint Rasmus Paludannak komoly esélye van arra, hogy a június 5-ei választások után bekerüljön a Folketingetbe, vagyis a dán parlamentbe.

A Stram Kurs politikai programjai között olyan elemek szerepelnek, mint az iszlám vallás betiltása Dániában vagy a menekültstátusszal rendelkezők kitoloncolása az országból.

Rasmus Paludan élesen szemben áll az iszlámmal Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

"Idejönnek, szeretik a pénzünket"

"A probléma az, hogy a muszlimok nem értik, hogy mi azért virágzunk ennyire, mert nem vagyunk muszlim ország. Mi demokratikus európai országok vagyunk, nem értik meg, hogy az a jólét – amit ők egyébként nagyon szeretnének,

Ez lehetetlen a muszlim kultúrában. Ők nem értik ezt, azt hiszem, kognitív disszonanciában szenvednek. Szóval ők idejönnek, szeretik a pénzünket és azt akarják, hogy itt is minden olyan legyen, mint az ő pöcegödör kultúrájukban" - mondta Rasmus Paludan.

Dániában június 5-én tartanak parlamenti választásokat, nemcsak a Stram Kurs, hanem NyeBorgerlige vagyis az "Új Jobb" nevű politikai formáció is esélyes arra, hogy képviselői a nyártól már a parlamentben üljenek majd.