Andrej Babis: Megvédjük Csehországot

Andrej Babis, cseh miniszterelnök
Andrej Babis, cseh miniszterelnök közösségi oldalán azt kéri a választóktól, hogy május 24-én délután és 25-én délelőtt szavazzanak a 30-as számra.
Vágólapra másolva!
Sziasztok emberek! Mos péntektől nem egész két napunk lesz arra, hogy kitisztítsuk a brüsszeli Európai Parlamentet, ahol 10 -15 éve ugyanazok a politikusok ülnek. Le kell őket cserélni olyanokra, akik harcolni fognak a csehek érdekeiért!  Így indította múlt hétvégi bejegyzését Andrej Babis cseh kormányfő a közösségi oldalán – számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökség. A prágai kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban - közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.
Vágólapra másolva!

– idézi a V4NA nemzetközi hírügynökség a cseh miniszterelnököt.

Andrej Babis megemlítette továbbá azt a brüsszeli javaslatot, amelynek alapján a cseheknek a migránskvóta be nem tartásáért mintegy 720 millió eurós büntetést kellene fizetniük.

A cseh korményfő szerint ezt inkább a fiatal családok, a nyugdíjasok vagy a becsületesen munkába járók támogatására fordítanák. Babis kitér az ezzel kapcsolatos luxemburgi EU bírósági eljárásra is, amely során az Európai Bizottság beperelte Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot, mert nem fogadta be a migránsokat.

- jegyezte meg Babis.

Babis kitér arra is, hogy a migránskvóták kapcsán veszélybe kerültek a kohéziós alap kifizetései, a szabad mozgás joga, azaz Csehországot kizárták volna a schengeni övezetből.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök közösségi oldalán arra kéri a választókat, hogy május 24-én délután, és 25-én délelőtt szavazzanak a 30-as számra. Forrás: Facebook

Andrej Babis kérte a szavazók bizalmát, hogy megvédhessék Európát az anarchistáktól, az extrémistáktól és az elferdült nézetektől.

A cseh választó joggal várja el a Babis-kormánytól azt is, hogy küzdjenek az élelmiszerek kettős minősége ellen, hogy Csehország ne legyen Európa szemetesládája.

Andrej Babis Facebook-bejegyzésében röviden bemutatta a programját is, amelynek lényege két szóból áll:

MEGVÉDJÜK CSEHORSZÁGOT!

– az illegális migránsoktól

– az élelmiszerek kettős minőségétől

– a vállalkozókat sújtó értelmetlen szabályozástól

– a külföldön dolgozó csehek családi pótlékának diszkriminatív csökkentésétől

– attól, hogy értelmetlen szemináriumokra, analízisekre menjen el a pénz, amiből az országnak semmi haszna nincs, ahelyett, hogy több pénz jutna a nyugdíjakra, és a fiatal családokra. Családokat kell alapítani, több gyermek kell, ez a legfőbb nemzeti érdek.

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója szerint Babis megfogadta, hogy megvédi a cseh szuverenitást, hogy az ország továbbra is stabil és biztonságos maradjon.

Kevesebb parazitát, és kevesebb besúgót szeretne látni, inkább azokból többet, akik a nemzeti érdekekért küzdenek.

Babis bejegyzése végén egy kis ars poeticát is nyújtott. A közzétett heti üzeneteit munkalapoknak minősíti, ahol immár évről évre bemutathatja akár tíz írott oldalon át a polgároknak, hogy mit végzett az előző héten. Azért ilyen hosszan, mert 15 órát dolgozik naponta, így felgyülemlik a beszámolnivalója, és fontosnak tartja, hogy a munkáját az emberek ne tartsák hiábavalónak.

Csehországban az EP-választásokra a szavazóhelyiségek pénteken 14 órától 22 óráig, majd szombaton 8 órától 14 óráig lesznek nyitva.

Csehországban büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását

A prágai kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, amely szerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban - közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

A módosítás a Csehországban, illetve külföldön gyártott élelmiszerekre egyaránt vonatkozik.

A jogszabály megsértéséért a mezőgazdasági tárca javaslata alapján akár 50 millió koronával (650 millió forint) is büntethetik az érintett forgalmazókat.

A most elfogadott módosítás alapján kiszélesedik az állami élelmiszerellenőrzés (SZPI) jogköre is, és a hatóságoknak több lehetőségük lesz megvizsgálni, jogos-e bizonyos termékek cseh gyártmányként való megjelölése.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter már korábban bejelentette, hogy a tárca törvénymódosítást terjeszt a parlament elé, amellyel megtiltanák minden olyan termék árusítását Csehországban, amelyet a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetétellel árusítanak különböző országokban.

Az új jogszabály megsértéséért akár 50 millió koronára (650 millió forint) is büntethetik azokat az üzleteket, áruházláncokat, amelyek azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszereket forgalmaznak Csehországban. Forrás: shutterstock.com

Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban. A gyártók általában azzal érvelnek, hogy országonként mások a követelmények, és termékeikkel ennek kívánnak megfelelni.

A cseh sajtó szerint azonban aligha tekinthető véletlennek, hogy a bírált termékeket általában jobb minőségben fogalmazzák Nyugat-Európában, mint Közép- és Kelet-Európában.