V4NA: Még soha nem költött ennyit Németország a migránsokra

Migránsok Németországban.
A 2018-as évben 23 milliárd eurós rekordszintre nőtt a német költségvetés migrációval kapcsolatos kiadása.
Vágólapra másolva!
A 2018-as évben 23 milliárd eurós rekordszintre nőtt a német költségvetés migrációval kapcsolatos kiadása. Az összeg mintegy kétmilliárd euróval haladja meg az előző évi értéket- számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt még ilyen magas a migrációhoz kapcsolódó kiadása a német költségvetésnek, mint a tavalyi évben - írja hétfői cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című napilap.

Összesítésük szerint a 2017-es 21 milliárd euró közeli összeg 2018-ra további kétmilliárd euróval növekedett.

A 23 milliárd eurós tétel a 2018-as német költségvetés kiadási oldalának mintegy 6,7 százalékát jelenti. Az FAZ cikke szerint a migrációval kapcsolatos költésekből 7,9 milliárd eurót a határain kívül, az elvándorlás megelőzésére költött el Németország. A fennmaradó 15 milliárd euró körüli kiadást (a büdzsé mintegy 4,3 százaléka) a határon belüli problémák megoldására használták fel. A lap felsorolása szerint ebbe beletartoznak például az integrációs kiadások, vagy a gyermekgondozás fejlesztésének támogatása is.

A 2018-as évben 23 milliárd eurós rekordszintre nőtt a német költségvetés migrációval kapcsolatos kiadása. Forrás: MTI/EPA/DPA/Andreas Gebert

Szintén idetartozik az az 1,6 milliárd eurós tétel is, amit a német szövetségi kormány a tartományoknak és az önkormányzatoknak juttatott, ezzel egészítve ki a migrációs válság kezelésére helyi forrásból elköltött pénzeket.

Ezen kívül négymilliárd euró jutott annak a 400 ezer családnak, akiket korábban már elismert menekültként a német állam.

A jövőt illetően sok a vitás kérdés, hiszen a pénzügyminisztérium jelentősen csökkentené a tartományoknak, és önkormányzatoknak kiutalt források mértékét, azonban a helyhatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő öt évben legalább annyi pénzhez jussanak, amennyit az előző évben is elkölthettek a migrációval kapcsolatos kiadásokra.