Egy amerikai milliárdos felajánlotta, hogy kifizeti az egyetemisták diákhitelét

atlantai Morehouse College, Robert F. Smith , diákhitel
Vágólapra másolva!
Négyszáz végzős atlantai diák hitelét vállalta át Robert F. Smith amerikai milliárdos. Van olyan hátrányos helyzetű végzős a Morehouse College-ban, akinek már most 200 ezer dolláros diákhitele van, ezt pedig normál körülmények között legalább 25 év lenne visszafizetni. 
Vágólapra másolva!

Robert F. Smith a Vista Equity Partners technológiai cég alapító igazgatója. Magántőke-befektetési vállalata szoftver- és technológiai vállalkozások finanszírozásával foglalkozik.

Smith felidézte, hogy családja nyolc generáció óta él az Egyesült Államokban, és a nevükben akar segítséget nyújtani a diákok hitelének kifizetésével. A beszédet hallgató diákok előbb

megdöbbent csenddel, majd hatalmas ovációval fogadták a bejelentést.

A Morehouse később közölte, hogy Smithtől származik az eddigi legnagyobb magánadomány az egyetem történetében. A milliárdos

40 millió dollárt, vagyis átszámítva 11,7 milliárd forintot vállal át a diákoktól.

Smith, aki az évzáró ünnepségen tiszteletbeli doktorátust kapott, már korábban bejelentette, hogy másfél milliárd dollárt, vagyis nagyjából 438 milliárd forintot ad az egyetemnek. A milliárdos megjegyezte: várakozása szerint megtérül majd ez a befektetése, és reméli, hogy a többi évfolyamnak is lesz ilyen lehetősége az előrelépésre, mert mint mondta, "elegen vagyunk, hogy gondoskodjunk a közösségünkről", és bebizonyítsuk, hogy mindenki számára elérhető az amerikai álom.

A morehouse-i végzősök egyike korábban közzétette, hogy 200 ezer dolláros diákhitelét 25 év alatt tudja majd kifizetni havi bére felének törlesztésével.

David A. Thomas, a Morehouse elnöke hangsúlyozta, hogy az adomány komoly hatással lesz a végzősök jövőjére. "Sok szempontból az adomány felszabadítóan hat ezekre a fiatal emberekre, megnyitja előttük a lehetőségeket" - fűzte hozzá.