APA: előrehozott választások lesznek Ausztriában

Strache, Heinz-Christian alkancellár ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél CSELEKVÉS első kormányülés gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM új kormány zászló
Leibnitz, 2018. január 5. Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke az új osztrák kormány első ülése utáni sajtóértekezleten a stájerországi Leibnitz Seggau-kastélyában 2018. január 5-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Vágólapra másolva!
Lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán – értesült szabadságpárti körökből szombat délután az APA osztrák hírügynökség. Háromnegyed nyolckor Kurz kancellár bejelentette, hogy új választások kiírását kéri a köztársasági elnöktől.
Vágólapra másolva!

Az idézett források szerint az FPÖ a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül ragaszkodott ahhoz, hogy megőrizhesse a kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, és nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert feláldozni.

Heinz-Christian Strache Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azzal foglalkozik, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja.

Sebastian Kurz 19.45-kor nyilatkozatot tett és új választások kiírását kérte. Pontosan háromnegyed órával később, 20.30-kor Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik. Szakértők gyakorlatilag biztosra veszik, hogy az államelnök bejelenti: kiírja az előrehozott választásokat.