A választás a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza

Horgos-Röszke határátkelőhely, menekült, migráns
Horgos, 2015. szeptember 16. Tüntető migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A jövő heti európai parlamenti (EP-) választás egyértelműen a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza majd el - mondta az MTI-nek telefonon a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szombaton Tallinnból.
Vágólapra másolva!

Takács Szabolcs szerint Brüsszelben nem további válságcsúcsokat, hanem valós helyzetnek megfelelő tanácskozásokat kell tartani a választásokat követően.

A magyar álláspont szerint az európai polgárok elégedetlensége egyértelműen visszavezethető az elmúlt öt év kudarcaira

- tette hozzá.

Az államtitkár a Lennart Meri egykori észt államfőről elnevezett, Egy múlt, számos jövő címmel rendezett háromnapos biztonságpolitikai konferencián vett részt az észt fővárosban.

Ezen kifejtette, hogy Brüsszelben nem további válságcsúcsokat, hanem "valóságtanácskozásokat" kell tartani az EP-választásokat követően. Mint mondta:

Le kell vonni a következtetéseket az elmúlt évek hibás brüsszeli politikájából, amely oda vezetett, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót, a bevándorlók pedig elözönlötték az európai kontinenst - fogalmazott.

Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az államtitkár szerint

az Európai Bizottság és az Európai Parlament a politikai legitimációját és hitelességét veszítette el azzal, hogy saját bevándorláspárti agendáját kezdte el megvalósítani,

ahelyett, hogy figyelemmel kísérték volna az állampolgárok szükségleteit és kívánságait. Takács Szabolcs kitért arra, hogy a konferencia kulcstémája a populizmus volt. Magyar vélemény szerint az EU-ban kialakult egy mesterséges törésvonal, amely a populistának titulált erőket és az úgynevezett progresszív oldal híveit állítja szembe egymással.

Ez művi megosztás, amelynek egyetlen célja politikai nyomás alá helyezni azokat, akik eltérnek a fősodortól.

Sokkal egyszerűbb valakit morálisan elítélni, mint vitába bocsátkozni vele. A brüsszeli elit gyakorlatilag mindenkit populistának bélyegez, amely nemzeti, bevándorlásellenes és keresztény - vélekedett.

Magyarország szerint éppen ezek a kérdések lesznek a legfontosabbak az EP-választásokon. A jövő heti voksolás egyértelműen a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza majd el. Az új parlament megalakulásának fő kérdése az lesz, hogy melyik tagállam hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez.

A politikus hangoztatta:

Olyan intézkedéseket foganatosítson, amelyek az állampolgárok valódi igényeire ad választ. Európa csak akkor lehet erős, ha kölcsönös tiszteletre épül, minden nemzet eldöntheti, hogy bevándorlásra vagy családpolitikára építi jövőjét, anélkül hogy Brüsszelből jogállamisági eljárásokkal vagy az uniós források megvonásával fenyegetnék.

Ezzel kapcsolatban, ahogy ezt a konferencián is Takács Szabolcs elmondta, a magyar álláspont világos, a migrációval kapcsolatos döntéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és a tagállamok, a schengeni térség belügyminisztereire kell bízni.