Matteo Salvini: Az iszlám soha nem lesz úr az én otthonomban

SALVINI, Matteo
Róma, 2018. december 8. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke beszédet mond az olasz kormánypárt római nagygyűlésén 2018. december 8-án. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini, az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást, „bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk". Hangoztatta, hogy

nem a nemzetek, nem is a szélsőjobboldalinak tartott erők, hanem az a hatalmi elit árulta el Európát, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta Európát.

Salvini mindezt a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyessel" foglalta össze.

A kormányon lévő Liga vezetője, az olasz kormány belügyminisztere úgy vélte, a május 26-i választás a népek és a „pénzzel és arroganciával teli" elit harca lesz. Dávid és Góliát küzdelméről beszélt, arra figyelmeztetve, hogy gyakran a „kicsik forradalma" vezet győzelemre.

Célként jelölte meg, hogy az európai szuverenista erők megelőzzék az európai baloldalt.

Salvini hangsúlyozta, hogy az EP-választásokkal a strasbourgi parlamentnek ismét központi szerepet kell kapnia, hogy a döntések itt, „az egyetlen demokratikusan megválasztott európai intézményben szülessenek, nem pedig a titkos" brüsszeli irodákban. Ha a Liga lesz az első európai párt, első intézkedésként az európai határok védelmének bevezetését szorgalmazza majd, hogy

- jelentette ki.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Az olasz kormánypárt vezetője a tengeren átkelő migránsok mentését szombaton ismét szorgalmazó Ferenc pápának azt üzente, a Liga képviselte migrációs politika is életeket ment az indulások megállításával, megakadályozva a bevándorlók rabszolgasorsra kényszerítését, a tömeges deportálás, az emberek kizsákmányolását és a gettókat. Ferenc pápa nevét a milánói dóm téren füttykoncert kísérte.

Matteo Salvini európai intézkedésként javasolta a „népek jogai chartájának" kidolgozását is, biztosítandó a munkához és az egészséghez való jogot.

Kijelentette, hogy Milánóban nem fasiszták, hanem a józan ész követői találkoztak.

Békés őrültek vagyunk, mint Galileo Galilei, akinek senki sem hitte el az igazságot, hogy a föld mozog - mondta. A Liga politikusa beszéde végén az európai védőszentek és Szűz Mária oltalmát kérte.

A milánói székesegyház előtt felállított színpadon az Elsők az olaszok, A józan ész Európája felé felirat volt olvasható. További transzparensek azt hirdették, hogy Olaszország felemelte a fejét a bürokráciával, a bankokkal, a migránsokat szállító hajókkal szemben.

- mondta a Salvini előtt felszólaló Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője. Kijelentette, hogy az európai országokat elárasztó migráció veszélybe sodorja a népek biztonságát és az európai civilizáció értékeit. Anders Vistisen a Dán Néppárt (DF) politikusa kijelentette, az európai szuverenisták Matteo Salvinit követik a Merkel-Macron páros „megsemmisítésére".

Matteo Salvini és Marine Le Pen 2014 óta politikai szövetségesek, de ez az első alkalom, hogy közös megmozdulást vezettek.

Két hete járt Magyarországon

Matteo Salvini május 2-án érkezett hazánkba, ahol aztán Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen látogattak el a déli határkerítéshez. A rendkívül jó hangulatú találkozó során a magyar kormányfő a Liga olasz kormánypárt vezetőjének és olasz miniszterelnök-helyettesének a társaságában kifejtette:

mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon. Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében - fogalmazott Orbán Viktor.

Matteo Salvini azt mondta, nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön. Kiemelte azt is, hogy Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Az olasz politikus szerint egy erős nemzeti identitásokkal rendelkező Európára van szükség.

Kijelentette, hogy Olaszország támogatni fogja Magyarországot a Brüsszellel szembeni vitákban.

Matteo Salvini a migránsok integrációjáról azt mondta, hogy az igazi menekültek jogait mindkét országban elismerik, de a határok ellenőrzése lehetővé teszi, hogy csak azok jöjjenek be, akiknek arra joga van.

- mondta az olasz politikus.

Orbán Viktor és Matteo Salvini kérdésre válaszolva egyetértettek abban, hogy nem arra van szükség, hogy az illegálisan Európába érkezett bevándorlókat szétosszák, hanem arra, hogy hazaszállítsák.