Szigorúan szabályozzák az elektromos rollerezést Németországban

Bird elektromos roller
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 17: A user rides a Bird scooter on April 17, 2018 in San Francisco, California. Three weeks after three companies started placing electric scooters on the streets for rental, San Francisco City Attorney Dennis Herrera issued cease-and-desist notice to electric scooter rental companies Bird, LimeBike and Spin. The notice comes as the San Francisco board of supervisors considers a proposed ordinance to regulate the scooters to keep people from riding them on sidewalks, parking them in the middle of sidewalks and requiring riders to wear helmets and have a drivers license. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Új, meglehetősen szigorú szabályokat vezetnek be Németországban az elektromos meghajtású rollerek használatával kapcsolatban. Pénteken a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) elfogadta az erről szóló kormányrendeletet. Járdákon nem lehet majd közlekedni, és a korábbi elképzelésekkel ellentétben csak 14 kortól lehet majd használni rollereket. Várhatóan nyártól legálisan lehet használni ezeket a járműveket Németországban.
Vágólapra másolva!

A Bundesrat több módosítással fogadta el a rendeletet, a legfontosabb az, hogy a kormány eredeti elképzelésével szemben

nem lehet majd a járdákon közlekedni elektromos motorral működő rollerrel.

A másik fő módosítás szerint a lassabb, legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességre képes elektromos rollereket is csak 14 éves kortól lehet használni, szemben a kormány által javasolt 12 éves korhatárral.

A kép illusztráció Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

A Bundesrat döntése szerint a kormány által részletesen kidolgozandó szabályok alapelve az lesz, hogy

  1. a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni,
  2. bukósisak viselése nem kötelező,
  3. külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos meghajtású rollerekre.

A szövetségi kormány az elektromobilitás elterjedését igyekszik ösztönözni a nagyvárosok útjain egyre gyakrabban látható elektromos rollerek használatának szabályozásával.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter szerint az új típusú járművek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utak utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére.