A bevándorláspárti elnök, Macron nagy vereségét hozhatja az uniós választás

Horizontal
French president Emmanuel Macron hugs an inhabitant of Quartier Orleans, on September 29, 2018 on the French Caribbean island of Saint-Martin, during a trip in the French West Indies, one year after Hurricanes Irma and Maria damaged the Island. / AFP PHOTO / POOL / Eliot BLONDET
Vágólapra másolva!
A hagyományos pártok vereségét hozhatja az európai parlamenti választás Nagy-Britanniában és Franciaországban is. A tegnap lemondott Theresa May konzervatív pártja olyan rossz eredményt érhet el, amire a párt 1834 óta íródó történetében nem volt példa. Emmanuel Macron francia elnök korábban Európa megújítójaként lépett fel, de úgy tűnik, saját hazájában sem tudja majd megnyerni az EP-választást. Ami óriási kudarc. Bár a britek a mostani EP-választáson szavazni fognak, de képviselőik nyilvánvalóan nem maradnak az uniós testület tagjai 2024-ig. 
Vágólapra másolva!

Május 23-26. között tartják az unió történetének kilencedik európai parlamenti választását.

A mostani helyzet azonban azért is kivételes, mivel bár Nagy-Britanniában lesz EP-választás, de

a megválasztott képviselők várhatóan pár hónap után távoznak majd az uniós testületből, és így az EP létszáma 705 főre csökken.

Megsemmisülhetnek a brit konzervatívok

Nagy-Britannia a brexit körüli viták elhúzódása miatt tart most EP-választást, de ez inkább egyfajta óriásmintás közvélemény-kutatás lesz. Az országban 73 mandátumról döntenek majd. A legutolsó mérések szerint alapos politikai földrengés fog történni az országban, mivel

a pár héttel ezelőtt Nigel Farage vezetésével létrejött Brexit Párt nagyarányú győzelmét várják.

A kormányzó konzervatívok várhatóan csupán az ötödik helyet szerzik meg. Mindez pedig könnyen elvezethet ahhoz, hogy előre hozott választást tartanak majd.

A bevándorláspárti Macron vereségre számíthat

Nagy-Britanniával szemben Franciaországban lényegesen nagyobb tétje van az EP-választásnak, mivel a franciák által megválasztott képviselők biztosan tagjai maradnak az uniós testületnek 2024-ig. Franciaországból 74 képviselőt választanak majd. A voksolás abból a szempontból is nagy jelentőséggel bír, hogy ez lesz az első országos választás a 2017-es elnök- és parlamenti választás óta.

Emmanuel Macron és pártja számára egy óriási teszt lesz, ráadásul az elnök Európát újjáformáló tervei is a nevetségesség kategóriájába kerülnének, ha saját országában nem tudná megnyerni az EP-választást.

Macron számára egy második hely persze nemcsak az európai színtéren lenne óriási kudarc, hanem a belpolitikai mozgástere is nagyban szűkülne.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Eliot Blondet

Ha pedig megnézzük a különféle felméréseket, akkor egyre biztosabbra lehet venni, hogy Macron pártja csupán a második helyen fog végezni Marine Le Pen Nemzeti Mozgalma mögött. Ha a legnagyobb francia közvélemény-kutatók utolsó felméréseit nézzük, akkor Marine Le Pen nemzeti jobboldali pártja megnyeri a választást, 24-25%-kal. A bevándorlást támogató, liberális Macron pártja 22-23%-ot kaphat. A francia konzervatív párt, az LR – bár sikeres elnöke, Laurent Wauquiez és listavezetője, François-Xavier Bellamy miatt – egyre erősödik, de a 2017-es elnökválasztás után nehéz helyzetbe került pártnak mélyről kellett felemelkednie, így 13-14% várható az esetükben, és a harmadik hely. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a baloldali Zöldek és a kommunista Mélenchon pártja 8-9%-ot ér el, és rajtuk kívül senki nem lépi át az 5%-ot. Mindez azt jelentené, hogy története során először a francia szocialistáknak nem lesz EP-képviselőjük.

Mindkét párt nagyjából 22-24 mandátumot szerezhet majd, persze a legfőbb kérdés, hogy ki végez majd az első helyen. Harmadik helyen a jobbközép Republikánusok végezhetnek 13-14 mandátummal. A maradék 16 körüli mandátumon pedig a szélsőbaloldaliak és a zöldek fele-fele arányban osztozkodhatnak majd.

Ha nem nyeri meg Macron az uniós választást, az azért lesz példátlan személyes kudarc, mert soha a francia történelemben köztársasági elnök ilyen szinten nem vett részt uniós kampányban. Ez egyébként a Le Figaro megállapítása. Az elmúlt két hétben gyakorlatilag folyton kampányolt.

Macron nyíltan a bevándorláspárti erők vezetőjének határozta meg magát ősszel. A francia elnök botrányairól rengeteget írtunk. Karibi bűnözőkkel való provokatív ölelkezés, szadista testőrparancsnokának a lebukása, a sárgamellényesek lázadásának rossz kezelése, és a sor hosszan folytatható. Mindenesetre, az uniós választásokon arra sok francia fog egészen biztosan emlékezni, hogy arról beszélt Macron a 2017-es elnökválasztási kampányban, hogy francia kultúra tulajdonképpen nem is létezik. Vagy említhetnénk őszi koppenhágai szereplését is, amikor dán egyetemistáknak azt mondta: „Önök elsősorban európaiak, csak aztán dánok.”