Szijjártó Péter: A magyar-amerikai kapcsolatoknak stabil alapot ad a keresztények védelme

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2019. május 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a társadalmi egyenlőtlenségek kezeléséről szóló panelbeszélgetésen az ENSZ New York-i székházában 2019. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az új fejezetükhöz érkező magyar-amerikai kapcsolatoknak stabil lelki alapot ad a keresztény közösségek védelméről szóló politika és a ragaszkodás a keresztény értékek megőrzéséhez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, az amerikai fővárosban folytatott tárgyalásairól a közmédiának nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője elmondta: ennek jegyében az Eximbank és a Világbank-csoport megállapodott abban, hogy olyan országokban finanszíroznak technológiai, infrastrukturális beruházásokat, amelyek nehéz helyzetben vannak, és ennélfogva a migrációs folyamatok forrásai.

– hangoztatta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bejelentette azt is:

megállapodás született a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az egyik legjelentősebb washingtoni katolikus egyetem, a Marymount között arról, hogy az utóbbiban magyar nyelvi, illetve Magyarországról szóló képzéseket fognak indítani.

A két egyetem együttműködése is a keresztény értékek megőrzéséről és a keresztény közösségek védelméről szól – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy a két ország vezetői is teljesen hasonlóan közelítenek a világpolitika jelentős dilemmáihoz, a keresztény értékek megőrzésének a keresztény közösségek védelmének vonatkozásában pedig abszolút azonos a megközelítésük.

Ennek jegyében

A nap folyamán tartott találkozót Washingtonban az egyik vezető amerikai konzervatív republikánus politikai közösség, a Nemzetpolitikai Tanács, ahová

egyetlen külföldi miniszterként Szijjártó Pétert hívták meg.

Felszólalásáról a külgazdasági és külügyi tárcavezető elmondta: ahogy az európai politikában, úgy a globális színtéren is egyre nagyobb mértékben jelenik meg a képmutatás, és ennek egyik eleme az, hogy „a kereszténységről, a keresztény értékekről, a keresztény közösségek védelméről gyakorlatilag csak eget rengető bátorsággal lehet beszélni, holott alapvető lenne, hogy a keresztény történelemre visszatekintő országok teljes természetességgel beszéljenek róla”.

– fejtette ki Szijjártó Péter.

Nem szabad engedni, hogy a nemzetközi közéletben a keresztények elleni megkülönböztetést a diszkrimináció utolsó elfogadott formájaként tartsák nyilván, és világossá kell tenni, hogy a keresztény közösségeket is éppen úgy megilleti a nemzetközi védelem, mint ahogy más közösségeket – tette hozzá.