Félmilliárd dollárból újíttatják fel az amerikai határfalat

TOPSHOTS Horizontal PRESIDENT BORDER WALL IMMIGRATION CAR (FILES) In this file photo taken on March 13, 2018 the motorcade carrying US President Donald Trump drives past a US-Mexico border fence as Trump heads for an inspection of  border wall prototypes
Határfal-prototípus az amerikai-mexikói határon
Vágólapra másolva!
A tömeges migráció megfékezésére az amerikai védelmi minisztérium 646 millió dolláros szerződést kötött egy céggel az amerikai-mexikói határfal egy szakaszának újjáépítésére. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette: átalakítja a bevándorlási törvényt. Megszüntetné többek között a vízumlottót, a bevándorlási kérelmek elbírálását pedig szakmai végzettséghez kötné. Amerikai sajtóinformációk szerint az elmúlt években az Egyesült Államokba érkező migránsoknak csak a 12 százaléka volt szakképzett.
Vágólapra másolva!

A határfalra szóló megbízást egy új-mexikói székhelyű vállalat kapta, amelynek meg kell terveznie és újra kell építenie az arizonai-mexikói határon álló falat.

A munka befejezésének határideje: 2020. január 31.

Donald Trump elnök még januárban – miután a kongresszus nem szavazta meg a falépítésre kért összeget – arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csoportosítson át pénzalapokat a falépítésre. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter a múlt héten hagyta jóvá, hogy másfél milliárd dollárt csoportosítsanak át a tárca költségvetéséből

egy több mint 130 kilométeres falszakasz megépítésére.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A migrációhoz kapcsolódik, hogy Donald Trump csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében felvázolta új elképzeléseit a bevándorlási törvény átalakításáról. Az amerikai sajtóban kiszivárgott információk szerint az elnök várhatóan bejelenti majd a vízumlottó gyakorlatának megszüntetését, a bevándorlási kérelmek érdemek (végzettség, szakmai képzettség) alapján történő elbírálásának bevezetését, a zöldkártyával rendelkezők több mint felének amerikai letelepedési engedélyezését.

Lapinformációk szerint az új tervek hónapok óta tartó kidolgozásában részt vett Jared Kushner, a Fehér Ház egyik tanácsadója, valamint Stephen Miller belpolitikai tanácsadó, akit a bevándorlással kapcsolatos keményvonalas álláspontjáról ismernek az amerikai politikai életben. A The Wall Street Journal című amerikai lap értesülései szerint Kushner és Miller a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi és a japán bevándorlási politikát is megvizsgálta, és azt kellett megállapítaniuk, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokba érkező migránsoknak csak a 12 százaléka volt szakképzett, szemben Kanadával, ahol a bevándorlók 63, vagy Ausztráliával, ahol 68 százaléka tartozott ebbe a csoportba.