Vágólapra másolva!
A TF1 vezető francia kereskedelmi televízió hírtévéjében, a LCI-ben konzervatív-balliberális vitát rendeztek. A konzervatív oldalt az egyik legnagyobb esszéíró, Éric Zemmour képviselte, a balliberális oldalt a vörös Dannynek becézett 1968-os „forradalmár”, a Daniel Cohn-Bendit. Ahogy mondani szokták: Zemmour lemosta Cohn-Benditet. Érvekkel természetesen. Annak ellenére, hogy a France 2-től két éve kirúgott híradós műsorvezető, a vitát irányító David Pujadas érezhetően próbált Daniel Cohn-Benditnek segíteni.
Vágólapra másolva!

A migránskérdéssel kapcsolatban, a híres esszéíró keményen védte álláspontját a Macront támogató Daniel Cohn-Bendittel szemben. Mint az Origo elsők között megírta, ősszel a bevándorláspárti elnök a nyolcvanas években pedofilbotrányokba keveredett Cohn-Benditet akarta uniós listavezetőnek.

„Elfoglalnak bennünket”

Éric Zemmour tisztában van azzal, hogy a migránsnyomás, különösen Afrikából, növekedni fog az elkövetkező évtizedben. Daniel Cohn-Bendittel szemben ülve, az LCI TV csatornán leadott La Grande Confrontation („A nagy szembenállás”) című vitában az általa érzékelt invázió ellen emelte fel hangját.

Felrótta az előző köztársasági elnököknek, nevezetesen Valéry Giscard d"Estaing-nek és Jacques Chiracnak, hogy mindent megtettek a bevándorlás megkönnyítése érdekében, a franciákkal szinte teljesen azonos szociális jogokat biztosítva a migránsoknak. Zemmour szembeállítja ezzel azt a migrációs nyomást, amellyel az Európai Uniónak az elkövetkező időszakban szembe kell néznie. „Afrika népessége egy évszázad alatt 100 millióról 1 milliárdra növekedett, és haladunk a 2 milliárd, sőt még az ennél is több felé” – mondja a nagy esszéíró. Úgy véli, hogy számos afrikai ország képtelen megfelelően fejlődni ahhoz, hogy emberi életre méltó feltételeket adjon lakosainak. „Épp ezért fognak hozzánk jönni ezek az emberek” – teszi hozzá, majd azt is, hogy Brüsszel pedig kezdettől fogva támogatja a migrációt.

„A migránsok: hódítók”

Éric Zemmour kifejezi ellenérzését a migránsokkal szemben, akiket egyszerűen hódítóknak tart. „Amikor az emberek áttörik egy ország határát, ezt a folyamatot bizony hódításnak nevezik”, mondta az ökológus (zöldpárti) Daniel Cohn-Benditnek, aki saját szavait idézve az „egyetemes értékeket” és az „emberiség értékeit” védi inkább. „Én a francia nép érdekeit védem” – veti oda Zemmour ellentmondva Cohn-Benditnek, „különösen akkor, amikor ez az »emberiség« elfoglal bennünket, és lakosságcserét hajt végre”.

Amikor a vita műsorvezetője, David Pujadas, a köztelevízió egykori sztárhíradósa Zemmour tudtára hozza, hogy szerinte ezek a migránsok a háború elől menekülnek, Zemmour nem fukarkodott néhány adat közlésével, mint pl. „ A Világ Orvosai nevű szervezet tanulmánya szerint a 2015-ös migránsinvázióban mindösszesen a migránsok 13%-a menekült valóban a háború elől. A többiek nem a háború elől menekültek. És 70%-uk férfi volt. Ezek olyan adatok, amelyek miatt nemet kellett volna mondani a feltétel nélküli bevándorlás támogatására.”

A LCI közvetítése alatt a Facebookon a hozzászólók elsöprő többsége Zemmourt látta a vita győztesének. Ahogy a vitáról beszámoló Les valeurs actuelles hozzászólói is. Csak két példa – és akkor nem idéztünk Cohn-Bendit botrányos múltját taglaló idézeteket:

„Cohn-Bendit, aki a politikailag korrekt nagy tanára, lemaradt 1968-ban. Nevezhetjük saját magunkat »haladónak« de közben úgy elemezzük a valóságot, hogy semmilyen megoldást nem tudunk kínálni. Még szerencse, hogy itt van Eric.”

„Érthetetlen, hogy bizonyos médiumok milyen előkelő helyet biztosítanak Cohn-Benditnek. Elmenekült Franciaországból Németországba a 68-as események után, majd visszatért később Franciaországba. Arrogáns provokátor, most az emberiség nevében beszél, és morális leckét ad, miközben az igazi természete intoleráns.”