Módosul a szlovák himnusztörvény, lehet énekelni a magyar himnuszt

2019.05.15. 12:55

Gyorsított eljárásban elfogadta a törvényhozás a himnusztörvénynek nevezett jelképtörvény módosítását, aminek köszönhetően most már fel sem merülhet a himnuszok éneklésének büntethetősége – írja a Paraméter.

A modósítást 107 igen szavazattal 11 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás,
mellyel megszüntették a Himnusz éneklésének büntethetőségét

– írja a Parameter.sk.

A módosítással a jogszabályból kikerült az a rész, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozta volna a külföldi országok himnuszának előadását, amikor a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van.

A jogszabályba belekerült egy olyan mondat is, amely leszögezi: a jogszabály nem korlátozza a természetes és jogi személyeknek azt a jogát, hogy előadják (játsszák vagy énekeljék) más ország himnuszát. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítást a Most-Híd vegyes párt képviselői terjesztették be, akik márciusban ugyancsak megszavazták a himnusz éneklésének korlátozását is magában foglaló teljes jogszabályt.

Múlt héten ugyan a parlament a múlt héten megtörte az elnöki vétót, az SNS által beterjesztett törvény szerdán az eredeti formában lépett életbe.

Azonban ugyanezen a napon azt is megszavazták a képviselők, hogy ez az egész bizonytalan helyzet lezáruljon.

A dunaszerdahelyi szurkolók minden meccsen elképesztő hangulatot teremtenekFotó: Mudra László - Origo

Az új szabály eredeti verziója ugyan életbe lép, de csak pár napig marad érvényben, egészen addig, amíg ez a szerdán jóváhagyott módosítás hatályba nem lép.

Hogy ez mikor lesz, attól is függ, Andrej Kiska államfő mikor írja alá a most módosított törvény új változatát.