Porosenko aláírta a magyarellenes nyelvtörvényt

POROSENKO, Petro
Petro Porosenko, volt ukrán államfő.
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko leköszönő elnök aláírta szerdán az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen többször tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.
Vágólapra másolva!

Porosenko az aláíráskor ismételten azt állította, hogy az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény „semmilyen formában nem sért más nyelveket”. Reményét fejezte ki, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új ukrán vezetés – miután elemezte a jogszabályt – a gyakorlatban is alkalmazni fogja a törvénybe foglalt normákat.

Mindez egy nappal az után, hogy Andrij Parubij házelnök is kézjegyével látta el a törvényt az után, hogy a parlament elvetette mind a négy előterjesztést, amely a jogszabály visszavonására irányult.

Petro Porosenko, leköszönő ukrán államfő Forrás: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve

gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Petro Porosenko leköszönő elnök pedig már korábban kijelentette, hogy még távozása előtt aláírja a kisebbségek nyelvhasználatát súlyosan csorbító törvényt. Ugyanakkor az április végi elnökválasztást megnyerő Volodimir Zelenszkij nemtetszését fejezte ki a nyelvtörvénnyel szemben.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke korábban úgy nyilatkozott, a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

A magyarellenes jogszabály történetéről itt írtunk.