Az aszály sújtotta Észak-Koreát súlyos élelmiszerhiány fenyegeti

Észak-Korea, éhinség, aszály, Kim Ir SZen portréja egy faluban a Jalu folyó mentén
Vágólapra másolva!
Az elmúlt mintegy négy évtized legsúlyosabb aszálya sújtja Észak-Koreát. Az országot súlyos élelmiszerhiány fenyegeti, miután 2018-2019-ben az évtized legrosszabb termését takarították be az ázsiai országban. A rossz időjárás mellett a nemzetközi gazdasági szankciók is tetézik a problémát. 
Vágólapra másolva!

A KCNA állami hírügynökség tájékoztatása szerint az év első öt hónapjában átlagosan mindössze 54,4 milliméter csapadék hullott Észak-Korea különböző részein - ez számít a legkevesebbnek 1982 óta, amikor az év ugyanezen szakaszában csupán 51,2 milliméternyi csapadék hullott. A szárazság várhatóan május végéig tart.

Az észak-koreai állampárt lapja, a Rodong Szinmun szerint az ország hivatalnokai és dolgozói azon fáradoznak, hogy mérsékeljék a mezőgazdasági károkat: öntöznek és új vízlelőhelyeket keresnek.
Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője, Herve Verhoosel május elején közölte, hogy

a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal, miután az országban tavaly az évtized legrosszabb termését takarították be.

Ennek következtében Észak-Korea május elején fejenként 300 grammra csökkentette a jegyekre vásárolható élelmiszeradagokat. Az ENSZ szerint eddig még nem volt ehhez foghatóan alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában.

Aszály Észak-Koreában - A kép illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A szóvívő szerint a 2019-es is szűk esztendőnek ígérkezik, a búza- és az árpatermés aggasztó, és teljes vidéki közösségek kerülhetnek nehéz helyzetbe a nyáron. A silány termés az időjárás, valamint az alkatrész-, műtrágya- és üzemanyaghiány számlájára írható.

Észak-Korea ENSZ-nagykövete idén februárban élelmiszersegélyt kért a nemzetközi szervezetektől, arra hivatkozva, hogy idén 1,4 millió tonna élelem fog hiányozni a lakosság ellátásából. Az észak-koreai tisztviselők az élelmiszerhiányért

a rossz időjárás mellett a nemzetközi gazdasági szankciókat okolják, amelyek még szigorúbbá váltak azután, hogy Észak-Korea több nukleáris kísérletet és rakétatesztet hajtott végre az elmúlt években.

Észak-Koreában legutóbb a 90-es évek közepén pusztított hatalmas éhínség, amelynek következtében százezrek haltak meg.