Tucatnyi civil halt meg légi- és rakétatámadásokban Szíriában kedden

Vágólapra másolva!
Életét vesztette legalább egy tucat civil kedden légi- és rakétatámadásokban a kormányerők és a dzsihadisták közötti harcok során Szíria északnyugati részén - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
Vágólapra másolva!

Hat civil dzsihadista csoportok rakétatámadásaiban vesztette életét a szíriai nagyvárostól, Aleppótól délre - közölte a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet. A szíriai állam televízió megerősítette, hogy

hat ember meghalt támadásokban.

Azóta, hogy a szíriai kormányerők 2016 végén elfoglalták Aleppót, a települést szórványosan érik támadások dzsihadisták vagy felkelők részéről, akik továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak területeket a várostól nyugatra.

Kedden további hat civil halt meg a kormányerők légicsapásaiban, amelyeket a lázadók ellenőrizte területekre mért Idlíb és a szomszédos Hama tartományban.

180 ezer ember menekült el

Az Aszadhoz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok bő két hete indítottak offenzívát Idlíb és az északi Hama tartományban.

A dzsihadisták rakéta- és aknavetőkkel viszonozzák a tüzet.

Az ENSZ szerint legalább 100 civil vesztette életét az offenzívában, amelynek következtében mintegy 180 ezer ember menekülni kényszerült. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) hétfői közlése szerint

18 egészségügyi intézmény működésképtelenné vált.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt.