Orbán Viktor-Donald Trump-csúcs: újabb áttörés a magyar-amerikai kapcsolatokban

TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország számára rendkívül fontos volt Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök találkozója, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében. Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért – hangsúlyozta Orbán Viktor. Donald Trump azt mondta, hogy nagyon jó munkát végzett Orbán Viktor, mert biztonságban tartotta az országát. A hétfői csúcstalálkozóval egy új korszak kezdődött az amerikai-magyar kapcsolatokban, mivel Magyarország most már bizonyítottan is felértékelődött Washington szemében.
Vágólapra másolva!

A Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonban, miután a Fehér Házban az amerikai elnök meghívására munkamegbeszélést tartott Trumppal. A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Éreztem a különbséget, (.) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül”

– fogalmazott.

Kijelentette, hogy megbeszélésük

Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.

– mondta Orbán Viktor.

– tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök: Orbán Viktor jó munkát végez Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Donald Trump: Orbán Viktor nagyon jó munkát végez

A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott.

A megbeszélésen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést az amerikai és a magyar küldöttség plenáris tanácskozása követte.

A washingtoni találkozón

Trump azt mondta, hogy Orbán Viktor jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében.

Méltatta Magyarország érdemeit NATO-tagként, és azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a kormány tesz az illegális migráció ellen.

– mondta Donald Trump kérdésre válaszolva. A magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik – mondta az amerikai elnök.

A találkozó után a nagyobbik kormányzó párt két posztot tett közzé a közösségi oldalán Orbán Viktor washingtoni látogatása kapcsán. Mindkettő Trump Orbán Viktornak címzett elismerő szavaira emlékezteti a közösséget:

Egyértelmű üzenet a régi Európának a Trump-Orbán csúcstalálkozó

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor washingtoni meghívásának időzítése nyilvánvalóan üzenetértékű a brüsszeli elit, de a régi Európa számára is, az amerikai elnök ezzel – úgy is, mint a köznyelvben a szabad világ vezetője – az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban azt kívánja Junckerben, Merkelben és Macronban tudatosítani, hogy új prioritások, értékek és érdekek mentén is van lehetőség az euroatlanti kapcsolatok továbbfejlesztésére – minderről az Origo által megkérdezett elemzők beszéltek az amerikai-magyar politikai csúcstalálkozó kapcsán.

Hangsúlyozták, hogy hazánk geopolitikai, földrajzi, történeti, méretbeli adottságaiból fakadóan úgy kell kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani valamennyi domináns világpolitikai szereplővel, hogy minden diplomáciai partner úgy gondolkodjon:

„aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár”.

Kijelentették, a migráció megítélésétől elkezdve a kereszténység védelmén, a hagyományos értékek tiszteletén át a politikai korrektség ellenzéséig számos elv összeköti a két államférfit.

Donald Trump amerikai elnök (j2) és Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Forrás: Koszticsák Szilárd

Új fejezet kezdődhet

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel – írta a The Washington Times című amerikai lap. A publicisztika – amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez – hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: Magyarország barátai, köztük ő is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót.

Arról is írtunk, hogy

a két ország kapcsolatai soha nem voltak ennyire jók,

mint Trump választási győzelme óta.

Sok kérdésben ugyanaz a magyar és amerikai álláspont

Nem meglepő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök találkozója, amely

– vélekedett Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt – folytatta –, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben. Kiemelte:

többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.