Donald Trump: Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett

TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Donald Trump munkalátogatáson fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt hétfő délután (magyar idő szerint hétfő este) Az amerikai elnök azt mondta: Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett, és egész Európában tisztelik. Kiemelte azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson. Úgy fogalmazott, hogy

a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.

Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy az illegális bevándorlás Európában óriási problémát okoz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– mondta Orbán Viktor. Ezt utána Donald Trump meg is köszönte a magyar miniszterelnöknek, és megismételte, hogy Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal.

Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszó

– mondta Orbán Viktor. 2011-ben elfogadtuk az új alkotmányt, és az jól működik – tette hozzá.

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó után.

A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen.

– fogalmazott. Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert

a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.

A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott.

A megbeszélésen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést az amerikai és a magyar küldöttség plenáris tanácskozása követte.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyértelmű üzenet a régi Európának a Trump-Orbán csúcstalálkozó

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor washingtoni meghívásának időzítése nyilvánvalóan üzenetértékű a brüsszeli elit, de a régi Európa számára is, az amerikai elnök ezzel – úgy is, mint a köznyelvben a szabad világ vezetője – az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban azt kívánja Junckerben, Merkelben és Macronban tudatosítani, hogy új prioritások, értékek és érdekek mentén is van lehetőség az euroatlanti kapcsolatok továbbfejlesztésére – minderről az Origo által megkérdezett elemzők beszéltek az amerikai-magyar politikai csúcstalálkozó kapcsán.

Hangsúlyozták, hogy hazánk geopolitikai, földrajzi, történeti, méretbeli adottságaiból fakadóan úgy kell kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani valamennyi domináns világpolitikai szereplővel, hogy minden diplomáciai partner úgy gondolkodjon:

„aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár”.

Kijelentették, a migráció megítélésétől elkezdve a kereszténység védelmén, a hagyományos értékek tiszteletén át a politikai korrektség ellenzéséig számos elv összeköti a két államférfit.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Új fejezet kezdődhet

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel – írta a The Washington Times című amerikai lap. A publicisztika – amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez – hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: Magyarország barátai, köztük ő is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök plenáris megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án. A megbeszélésen többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Mike Pence amerikai alelnök, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője, Larry Kudlow nemzetgazdasági tanácsadó és John Sullivan külügyminiszter-helyettes Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról is írtunk, hogy

a két ország kapcsolatai soha nem voltak ennyire jók,

mint Trump választási győzelme óta.

A közös nevező a nyugati-keresztény kultúra megőrzésére való törekvés

Aaron Klein amerikai újságíró a XXI. Század Intézet konferenciáján az M1-nek úgy fogalmazott:

a két politikus közötti közös nevező egyértelműen a nyugati-keresztény kultúra megőrzésére való törekvés.

– vélekedett Kiszelly Zoltán az M1-en. A politológus szerint ezért is lehet nagy jelentősége annak, hogy

a találkozót éppen az európai parlamenti választások kampányhajrájára időzítették.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy míg az Egyesült Államoknak Franciaországgal, Németországgal és Brüsszellel is voltak konfliktusai, addig Donald Trump Magyarországra az „Európai Egyesült Államok” elutasításában és a határvédelem kérdésében is példaként tekint – közölte az M1 Híradója.