Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

Vágólapra másolva!
Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert a ljubljanai balliberális kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében - közölte a szlovén közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója.
Vágólapra másolva!

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy

Migránsok Szlovéniában. A kép illusztráció Forrás: Origo

Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben (amelynek központja Crnomelj), mert a balliberális kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni,

a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szerdán négy illegális migráns elrabolt egy idős szlovén állampolgárt, akik ezt követően a tőle ellopott autóval Olaszország felé vették az irányt.

A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták.

Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból,

mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.

A 25 éves marokkói és a két, egyaránt 18 éves algériai migránst az olasz hatóságok átadták Szlovéniának.

Maja Kocjan, a civilkezdeményezés képviselője a köztelevíziónak úgy nyilatkozott: a néhány nappal ezelőtt történt emberrablás csak a jéghegy csúcsa, a problémák már régebb óta fennállnak.

Más résztvevők azt mondták:

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Janez Jansa volt miniszterelnök, a bevándorlásellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a nemzetbiztonsági tanács összehívását követelte az eset után, a kormány azonban ezt elutasította.

A balliberális kormány hamisan arra hivatkozott, hogy a határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület ülésére.

Szakértők szerint

hibát követett el a kabinet, hogy ezt nem tette meg.

Ők úgy vélték: Ljubljana most megmutathatta volna, hogy mennyire határozott és elkötelezett abban, hogy fenntartsa a rendet.

- hangoztatták.

Marjan Sarec szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: Szlovénia biztonságos ország, a határok pedig nem nyitottak.

Elismerte ugyanakkor, hogy

felerősödött a migrációs nyomás.

Szerinte éppen ezért megerősítették a határvédelmet a Horvátországgal közös határszakaszon - ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik, és - állítólag - a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.