Új típusú migránsbűnözés jelent meg Franciaországban

Lille, Franciaország, bevándorlók, migránsok, menekültek
A picture taken on October 6, 2017 in Lille, northern France shows tents at a migrants and refugees makeshift camp in the former station of St Sauveur. (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Párizs szomszédságában nyugatra található Seine-et-Marne megyében megsokszorozódott a kiskorú migránsok által elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt hónapokban. A rendőrség egy új típusú bűnözést és elkövetési magatartást fedezett fel a bűncselekmények mögött: Párizsból járnak ki algériai migránsok portyázni, azaz betöréseket, vandál cselekményeket követnek el, a helyi lakosság retteg, a közbiztonság rohamosan csökken.
Vágólapra másolva!

A Párizstól mintegy 80 km-re dél-nyugatra található Montigny-sur-Loing alig 3000 fős község egészen idáig egy csendes, nyugodt, békés településnek számított. Itt írta a XIX. század végén a világhírű francia író, Guy de Maupassant Az ember szíve című nagysikerű regényét, vagy itt élt a híres lengyel és amerikai tábornok, Tadeusz Kościuszko, aki Washington mellett harcolt az amerikai függetlenségi háborúban, és az 1794-es nagy oroszországi felkelés egyik fontos szereplője volt.

Algériai portyázások

Néhány hete a területi rendőrkapitányság folyamatosan kihallgatásokat tart, és büntető eljárásokat indít betörések és rongálások miatt. Az elmúlt időszakban a rendőrök számos betörőt tetten értek.

Algériai migráns bandákról van szó, akik vonattal érkeznek, az állomáshoz közeli házakba törnek be, és amint tudnak, vonattal utaznak vissza Párizsba.

A két legutóbbi eset április 30-án történt. Ekkor a biztonsági szolgálatot, akik épp egy ügy felderítésén dolgoztak, riasztotta két angol turista, mert ellopták a kerékpárjukat. A rendőrség hamar megtalálta a kerékpárokat, amelyeket az algériai migránsok egy olyan házhoz vittek át, amelyet épp kiraboltak. A ház tulajdonosa nyaralni ment, így az őrizetlenül hagyott házba könnyen besurrantak a rablók.

A rendőrök meglepték a két migránst, akik addigra már a szomszédos házat is kirabolták.

Nemcsak értéktárgyakat vittek el, hanem megrongálták a házat is. Az algériai betörők palackokkal védekeztek, de amikor a rendőrök elővették szolgálati fegyvereiket, megadták magukat.

48 órás őrizetbe vételük alatt az algériai migránsok szétverték a cellájukat, saját vérükkel rajzoltak horogkereszteket a falakra, a falat és az ajtókat rúgták, ütötték, fejüket a falba verve vulgárisan üvöltötték, hogy „Franciaország b....meg".

A Párizs melletti francia kisvárosban egyre nagyobb gondot okoznak a portyázó migránsok Forrás: Origo

"Ilyet még sohasem láttunk"

A fejükre sisakot kellett tenni, és meg kellett bilincselni őket, olyan erőszakos állapotban voltak, amilyet még nem nagyon láttunk - mondták el a falusi rendőrőrs rendőrei az Actu.fr nevű hírforrásnak.

Mivel az algériai bűnözők nem voltak hajlandóak franciául beszélni, a rendőrségnek arab tolmácsot kellett fogadni, de így sem jártak sikerrel, mert

a migránsok megtagadták a személyük azonosítását, fiktív, algériai képregényhősöknek, mesebeli alakoknak adták ki magukat, és megtagadták az ujjlenyomat adását is.

Egyikük kiskorúnak vallotta magát, de ezt a speciális röntgen és csontvizsgáló műszerek eredményei megcáfolták.

A rendőrség végezetül szabadlábra helyezte a bűnözőket azzal, hogy 2020 februárjában bíróság elé kell állniuk, de kaptak egy végzést arról is, hogy el kell hagyniuk Franciaországot.

A kiskorú migráns eltűnt

Az Actu.fr internetes újság hozzátette, hogy 15 nappal korábban szintén algériai betörőket fogtak el a faluban, köztük egy felügyelet nélküli kiskorút (Franciaországban külön kategóriát vezettek be a felügyelet nélküli kiskorú migránsokra, ők olyan kiskorúak, akik családjuk nélkül érkeztek illegálisan, főként Észak-Afrika valamelyik országából, leginkább Marokkóból és Algériából Franciaországba).

A kiskorú migráns azóta egyébként eltűnt, bár a rendőrség a kiskorúak segélyszervezetéhez irányította. A nagykorú migránst kiutasították, de róla sem tudnak semmit a hatóságok.

Nyugat-Európa többi országához hasonlóan Franciaországban is rendkívül súlyos problémát jelent a felügyelet nélküli kiskorú migránsok által elkövetett bűncselekmények növekvő száma.

Állandó bandaháborúk

Párizsban szinte állandósultak a migráns vagy migráns hátterű bűnözői bandák utcai háborúi. Az utcai leszámolások résztvevői és áldozatai egyre fiatalabbak lesznek, akik sokszor még gyerekek, leginkább Párizs északi, északkeleti, migránsok lakta, elhanyagolt no-go zónáiban bújnak meg.

Itt nincs rendőri ellenőrzés, mert a rendőrség be se mer menni a városrészbe, a radikális iszlám felügyelete alatt álló területen kialakult párhuzamos társadalomban terroristák, kábítószercsempészek, pénzmosodák, prostituáltakat futtató hálózatok működnek.

Párizs 18. kerületét, ahol többek között Párizs egyik leghíresebb katedrálisa, a Sacré-Cœur és körülötte világhírű művésznegyede, a Montmartre található, marokkói utcagyerekek tartják rettegésben. Egy 1999-es adat szerint ebben a kerületben a 18 év alatti fiatalok aránya 54,2 százalékban kerül ki migránsok közül, vagy olyan családból, ahol legalább az egyik szülő migráns.

Mivel Franciaországban tilos etnikai alapú statisztika készítése, csak becslések állnak rendelkezésre, de ezek alapján 1999 óta exponenciálisan megnőtt a kiskorú, illegális migránsok által elkövetett bűncselekmények száma. Ugyanakkor ez a hullám, ahogy a mostani, békés kis francia faluban történt esetek is mutatják, elérte a vidéket is. A montpellier-i rendőrök kiskorú migráns bűnözés elleni harcáról részletes riportot közöltünk.